Daha Önce Yurtdışında Avukatlık Yapmış Olup Baromuza Ruhsat Başvurusunda Bulunanlar İçin

LÜTFEN DİKKATLE OKUYUNUZ;

 

Tarafınızdan talep edilen belgelere ek olarak; İstem dilekçesinde bilgisi paylaşılan 2(iki) avukattan belirttiğiniz biri,  Avukatlık Kanunu’nun 19. Md gereği adayın avukatlık için gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığı ve avukatlıkla birleşmeyen bir işle uğraşıp uğraşılmadığını araştırarak bir rapor düzenlemek üzere, görevlendirilir ve yazılı cevabın Avukat tarafından Baromuza ulaştırılması beklenir.

 

Başvurunuz ilgili tüm cevaplar, Baromuza ulaştıktan sonra Baro Yönetimi için gündeme alınacak olup,  verilecek karar sonrasında onay için Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı’na başvurunuz gönderilecektir.

 

EKSİK BELGELERLE YAPILAN BAŞVURULAR KABUL EDİLMEMEKTEDİR.

 

İstanbul Barosu Yardımlaşma Sandığına üye olmak isteyenler ise Muhasebe Servisine 2025 yılı için 1003,65- TL. Ödeyerek üye olabilirler. Konu hakkında Baro Muhasebe servisinden bilgi alınabilir.

 

İSTENEN BELGELER

AÇIKLAMALAR

1- 13.189,10.-TL. Harç bedeli

Herhangi bir Vergi Dairesine 9069 vergi kodu ile yatırılacak.(Makbuz asılları başvuru sırasında teslim edilmek zorundadır)

2- 300.00.-TL. Ruhsatname bedeli

Halk Bankası Ankara-Yenişehir TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ hesabı (Alıcı adı T.BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI). IBAN NO TR59 0001 2009 2120 0016 0000 75. e-dekont çıktısı kabul edilir.

3- 6.555,36.-TL. Aidat Duhuliye ve Sair Bedel

Vakıfbank İstanbul Adalet Sarayı Hesabı (Alıcı adı İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI). IBAN NO:TR17 0001 5001 5800 7300 7886 38. e-dekont çıktısı kabul edilir.

4- 672,40.-TL. Damga Vergisi

Herhangi bir Vergi Dairesine 9047 vergi kodu ile yatırılacak.(Makbuz asılları başvuru sırasında teslim edilmek zorundadır)

5- 200.00.-TL. TBB Kimlik Ücreti.

Halk Bankası Ankara-Yenişehir TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ hesabı (alıcı adı T.BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI İKTİSADİ İŞLETMESİ). 

Ödeme yaparken açıklama kısmına İstanbul barosu kimlik ücreti yazılması gerekmektedir.  

IBAN NO TR20 0001 2009 2120 0016 0000 98. e-dekont çıktısı kabul edilir.

6- İstem Dilekçesi

1 adet istenmektedir. Ekte verilmiştir.

7- Beyan Dilekçesi 1 adet istenmektedir. Ekte verilmiştir.
8- Takdim Belgesi 1 adet istenmektedir. Ekte verilmiştir. Belgeye fotoğraf yapıştırılarak tarafınızdan belirleyeceğiniz, Baromuza aktif olarak kayıtlı olan 2 avukat tarafından fotoğrafın üzerine gelecek şekilde de olmak kaydıyla imzalatılması gerekmektedir.
İmza atacak avukatlar için 5 yıl kıdem şartı aranmamaktadır.

9- TBB Resmi Kimlik Başvuru Formu

1 adet istenmektedir. Ekte verilmiştir.

10- Sabıka Kaydı

1 adet arşiv kayıtlı istenmektedir. Lütfen aldığınız belgede nüfus bilgilerinizin doğruluğunu kontrol ediniz. E-devletten alınan sabıka kaydı kabul EDİLMEMEKTEDİR. Adliye ya da Kaymakamlıklardan alınabilir.

ÖNEMLİ: Nüfus bilgilerinde evlilik-boşanma, isim-soyisim, doğum tarihi, anne-baba adı gibi vs. nedenlerle değişiklik olanlar için; güncel bilgilerinizle alınan sabıka kaydınıza ek olarak, değişiklik öncesi nüfus bilgilerinize göre de olacak şekilde adliyeden alınabilen arşiv kayıtlı sabıka kaydı istenmektedir.

11- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

1 adet istenmektedir. Aile bilgileri ve geçmiş olayları içerdiği şekilde nüfus müdürlüğünden ya da e-devletten alınabilir.

12- Nüfus cüzdan fotokopisi

1 adet istenmektedir. Ehliyet kabul EDİLMEMEKTEDİR.
Türk vatandaşlığından çıkıp mavi karta sahip olanlardan 1 adet noter onaylı suret aslı istenmektedir.

13- İkametgah veya Yerleşim Yeri Belgesi

1 adet istenmektedir. Yerleşim yeri belgesi e-devletten alınabilir.
Sadece İstanbul ikametgâhı kabul edilmektedir.

14- Sağlık Raporu

1 Adet güncel tarihli "Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut ve akılca malul" olmadığına dair ibareli sağlık rapuru istenmektedir. https://www.istanbulbarosu.org.tr/files/docs/2025SAGLIKRAPORU.pdf

15- Sgk Dökümü 1 adet istenmektedir. Ssk-4a, Bağ-Kur-4b ve Emekli Sandığı-4c- kurumlarına ait başvuru yaptığınız tarih itibariyle tescil kaydı tespiti bölümünden alınacak olan, aktif olarak kaydınızın olup olmadığını gösterir belge. Herhangi bir sgk müdürlüğünden veya https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kayit-belgesi-sorgulama linkinden alınabilir.
Kurumların herhangi birinde geçmişe ait kaydınız varsa hizmet dökümü alınması gerekmektedir.

16- 4.5x6 cm ebadında vesikalık fotoğraf

3 adet avukat cübbeli, özellikle arka fon beyaz olarak, düz cepheden  ve dişlerinizin görünmeyeceği şekilde, renkli, erkekler için kravatlı olarak çekilmesi istenen  fotoğraf

17- 6x9 cm ebadında vesikalık fotoğraf 3 adet avukat cübbeli, özellikle arka fon beyaz olarak, düz cepheden ve dişlerinizin görünmeyeceği şekilde, renkli, erkekler için kravatlı olarak çekilmesi istenen fotoğraf
18- Fakülte Diploması veya Geçici mezuniyet belgesi Mezuniyet belgeniz Fakülteden onaylı olarak alınmış ise; Öğrenci İşleri Dekanı, Müdürü, Şefi veya Yardımcıları yada Daire Başkanı ve Fakülte Sekreteri tarafından isim-soyisim ve ünvanı yazılarak okunaklı bir şekilde onaylanmış olması gerekmektedir. Bu şekilde değil ise lütfen Noterden onaylatınız. Ayrıca belgeniz süreli olarak verilmiş geçici mezuniyet belgesi ise ya da ilgili makama olarak düzenlenmiş ise fakülte ya da noter onayı  ruhsat onayında Bakanlık tarafından kabul  edilmemektedir. Bakanlık  aşamasında talep edildiği durumda istenen şartlardaki noter onaylı diplomanızı dosyanıza sunmanız gerekmektedir.

​Ayrıca yurt dışındaki üniversite mezunlarının ek olarak diplomasının Türkçe noter onaylı örneği ile Yüksek Öğretim Kurulu’nca düzenlenen denklik belgesi ve fark ya da eksik derslerin başarılı bir şekilde tamamlandığına dair belge sunmaları gerekmektedir.
19- Kayıtlı olunan Barodan Belge 1 adet istenmektedir. Kayıtlı olduğunuz barodan Türkçe tercümeli ve noterden onaylı olmak üzere, görev  sürenizi  ve aktif olarak avukatlık yapmadığınıza dair belge




 

Son Güncellenme Tarihi: 26.02.2025

Yükleniyor...