HABERLER
  • Son Güncelleme : 11.01.2010 19:13
  • Haber Giriş : 11.01.2010 18:09
  • Etkinlik : 09.01.2010

İnternetin Getirdiği Yeni Haklar Ve Özgürlükler Tartışıldı

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezince, 9 Ocak 2010 Cumartesi günü saat 13.30 – 18.30 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonunda “İnternetin Getirdiği Yeni Haklar ve Özgürlükler” konulu bir panel yapıldı. Panel www.istanbulbarosu.org.tr ve www.zeitin.com/nethukuk sitelerince internetten canlı olarak yayınlandı.

Panelin sunuş konuşmasını yapan İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Av. M. Gökhan Ahi, çift taraflı yayın yapan internetin bütün kavramları kökünden değiştirdiğini söyledi. İnternetin iletişime farklı bir boyut kazandırdığını, bilgiye erişim ve paylaşım özgürlüğü getirdiğini belirten Ahi, artık insanların tepkilerini internet üzerinden dile getirmeye çalıştıklarını, bunun da e-demokrasi açısından sevindirici olduğunu söyledi.

Gökhan Ahi, panelin ilk bölümünde “Hukuk mu interneti, internet mi hukuku

Değiştirecek” sorusuna yanıt aranacağını belirtti ve kendisinin internetin hukuku değiştireceği görüşünde olduğunu vurguladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, geçmişe bakıldığında, teknolojinin son yıllarda daha da artan bir hızla geliştiğini, bu gelişmeye ayak uydurmaya çalışırken de doğal olarak uyum sorunu yaşandığının gözlemlendiğini söyledi.

Dünyada Bir milyar Yedi Yüz Milyon, Türkiye'de ise 27 milyon kişinin internet kullandığını, internetin kolay ve hızlı olmasının kullanımını her geçen gün arttırdığını belirten Muammer Aydın, bu hızlı gelişimle oluşan yeni kavramlarla ilgili mevcut düzenlemelerin yetersiz kaldığını, bu nedenle bazı keyfi uygulamaların ön plana çıktığını bildirdi.

 İnternetteki engellemelerin, site kapatmalarının ve sansür uygulamalarının giderek hız kazandığını, demokrasiye zarar veren bu uygulamaların bir an önce durdurulması için gerekli Anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılmasına şiddetle ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Aydın, “İnternet artık yaşayan bir varlık ve ayrı bir dünya haline gelmiştir. Klasik ülkesel sınırların kaybolduğu günümüzde, internetin doğasından kaynaklanabilecek sorunlara eski tip hukuki düzenlemelerin cevap veremediğini de gözlemlemekteyiz” dedi.


Muammer Aydın, yasal düzenlemelere başvururken özellikle düşünce ve ifade özgürlüğü, iletişim özgürlüğü, özel hayatın dokunulmazlığı, anonimlik ve mahremiyet hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin yeniden tanımlanması; bilgiye erişim özgürlüğü ve bilgiyi paylaşma hakkı gibi yeni temel hak ve özgürlüklerin mutlaka Anayasa'da yer alması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezinin düzenlemiş olduğu bu konferansta konunun uzmanları, internetle beraber gelen değişimleri, yenilikleri, kişisel hak ve özgürlükleri tartışacaklar ve çözüm önerilerini ortaya koyacaklardır. Yeni yılın ilk günlerinde bu alandaki bir ilke imza atan İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi, kişisel haklar ve özgürlükler bakımından önemli bir adımı gerçekleştirmiş, özgürlükler adına konunun kamuoyunda tartışılmasına olanak sağlamış bulunmaktadır. İnanıyorum ki her zaman olduğu gibi bu etkinliğimiz de yine kamuoyunun farkındalığına katkıda bulunacak ve çok önemli olan bu konularda ciddi bir tartışma başlatacaktır”.

Panelin birinci oturumunun konusu: Hukuk mu İnternet’i değiştirecek, İnternet mi Hukuku değiştirecek?

Dr. Özgür Uçkan ve Arda Kutsal’ın yönettiği bu oturuma tartışmacı olarak Doç. Dr. Bertil Emrah Oder (Koç Üni), Dr. Barış Günaydın (Anadolu Üni.), Av. Taner Sevim (İst. Barosu Bilişim Hukuku Merkezi), Av. Serhat Koç (İst Barosu Bilişim Hukuku Merkezi),   Av. F. Ünsal Özmestik (İst. Barosu Bilişim Hukuku Merkezi), Mevlana Gürbulak (Digital Age) katıldı.

Tartışmacılar, İletişim Özgürlüğü ve İnternet Erişimi, Özel Hayatın Dokunulmazlığı, Mahremiyet Hakkı ve İnternet, İnternet Üzerinde Düşünce ve ifade Özgürlüğü, Bilgi Edinme Hakkı ve İnternet, Dijital Aktivizm, Örgütlenme Hakkı ve İnternet, Yeni Anayasal Hak ve Özgürlük Hareketleri: "Netdaşlık Hakları", Anonimlik hakkı, E-Demokrasi, Yönetişim konularını ele alarak görüşlerini bildirdiler.

İkinci oturumun konusu ise: İnternet Sansürü ve Etkileri

Aşkın Baysal ve Doç. Dr. Yaman Akdeniz’in yönettikleri ikinci oturumda ise Av. Erdem Türkekul (İstanbul Barosu), Dr. Ebru Baranseli (Anadolu Üni.), İsmail Hakkı Polat (Korsan P. Hareketi), Emre Sokullu (Eylem 2.0), Av. Yetkin Yokuşoğlu (MÜYAP) ve

 Av. Başak Purut (İstanbul Barosu) tartışmacı olarak yer aldılar.

Tartışmacılar bu oturumda, İnternet Sansürü ve İfade Özgürlüğü, İnternet Sansürü ve İletişim Özgürlüğü, Telif Hakları ve Bilgi Özgürlüğü, Copyleft – Copyright, İnternet Sansürü ve Bilginin Özgür Dolaşımı, İnternet Sansürüne Karşı Çıkan Yeni Siyasal Oluşumlar, İnternet Sansürü ve Bilgiye Erişim Özgürlüğü, İnternet Sansüründe Dijital Aktivizm konusunda bilgilendirme yaptılar.

Her iki oturum sonunda da tartışmacılar, katılımcıların yönelttikleri çeşitli soruları yanıtladılar. Oturum sonlarında, panele katılan yönetici ve tartışmacılara İstanbul Barosunun birer Teşekkür Belgesi verildi.

YAZDIR
Yükleniyor...