• Son Güncelleme : 09.11.2009 10:38
  • Haber Giriş : 02.11.2009 12:51
  • Etkinlik : 02.11.2009

Baromuz Başkanlarından Av. M. Burhanettin Güngör'ü Kaybettik

İstanbul Barosunun 1972–74 dönemi Başkanı Av. M. Burhanettin Güngörü kaybettik.

Güngör için 2 Kasım 2009 Pazartesi günü saat 10.30’da başkanlığını yaptığı İstanbul Barosu önünde bir tören düzenlendi. Törende konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, çok kibar bir insan, çok değerli bir hukukçu eski başkanlarımızdan olan

Av. Burhanettin Güngör’ü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını bildirdi.

Çok önemli gördüğü, bugün için de önemini koruyan Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürkçülükle ilgili bir kitabının baro yayınları arasında yer aldığını belirten Muammer Aydın, onun görüşlerinin kendileri için rehber niteliğinde olduğunu bildirdi.

Başta ailesi olmak üzere, yakınları, dostları ve tüm hukukçulara başsağlığı dileyen İstanbul Barosu Başkanı Aydın, “Güzel insanlar, iyi insanlar fani olmaları nedeniyle toprak olurlar ama daima beyinlerde ve yüreklerde yaşarlar. O nedenle de Burhan Güngür ağabeyimiz bir insan olarak, iyi bir hukukçu olarak, İstanbul Barosuna hizmet etmiş bir baro başkanı olarak daima yüreğimizde ve beynimizde yaşayacaktır” dedi.

Burhanettin Güngör’ün cenaze törenine ailesi, yakınları, İstanbul Barosu önceki başkanlarından Av. Turgut Kazan, Av. Kazım Kolcuoğlu, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dr. Av. Selçuk Demirbulak, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Handan Doğan, Av. Berrin Adıyaman, Av. Turgay Demirci, Av. Hüseyin Özbek, Av. Ufuk Özkap, TBB Denetim Kurulu Üyesi Av. İrfan Akyürek, Baro Meclisi Başkanı Av. Zeki Diren, Merkez ve Komisyon başkanları, avukatlar ve baro personeli katıldı.

Güngör’ün cenazesi Levent Camiinde öğle vakti kılınan cenaze namazından sonra Topkapı Kozlu Mezarlığında toprağa verildi.

Av. M. Burhanettin Güngör

1925 yılında doğdu. İstanbul’da Pertevinal Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1945–1946. yıllarında Tasvir ve Son Saat Gazetelerinde yazar ve muhabir olarak çalıştı. 1949 yılında İstanbul Barosuna kaydoldu ve avukatlığa başladı. 1951–1961 döneminde İstanbul Belediyesi Avukatlığını ifa etti ve dava takibinde gösterdiği başarı nedeniyle Umumi Meclisin 27. 02. 1954 tarihli kararı ile takdirname aldı. 1954, 1955, 1960 yıllarında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu ve Disiplin Meclisi asil üyesi olarak görev yaptı. 1961’de İstanbul Barosu Başkanvekili seçildi. 1963–1966 yıllarında Basının kendi kendini kontrolü için kurulan basın Şeref Divanı’na İstanbul Barosunu temsilen katıldı ve üç yıl Divan’ın Başkan Vekilliği görevini ifa etti. 1963’de İstanbul Belediye Başkan Yardımcısı oldu ve dört yıl bu görevde kaldıktan sonra istifa suretiyle, bu vazifeden ve Belediyeden kendi isteğiyle ayrıldı. 1972 yılında İstanbul Barosu Başkanlığına seçildi, iki yıl bu görevde bulundu ve yeniden adaylığını koymamak suretiyle Başkanlıktan ayrıldı. Avrupa Baro Başkanları toplantılarına katılması nedeniyle Avusturya Barolar Birliği tarafından kendisine [1982’yılında] Altın Madalya verilmiş, ayrıca aynı yıl Avusturya Cumhurbaşkanı’nın kendisine verdiği Avusturya’nın Büyük Liyakat Nişanı’nı da almıştır. Eşi Hikmet Güngör de  avukat olup, Ayşe isimli kızı ve 2 torunu vardır.