İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonunca “Yuvarlak Masa” adı altında yapılan toplantıda “Uygulamada hukuk felsefesi gerekli midir?” sorusunun yanıtı arandı.
Toplantının açılışında konuşan Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu Başkanı
Av. Muazzez Çörtelek, öncelikle yuvarlak bir masa etrafında toplanıp iç dinamikleri harekete geçirip tartışma konuları belirlemek ve bu konuları tartışmak üzere paneller düzenlemek istediklerini bildirdi. Çörtelek ilk etkinlikte bir soru ortaya attıklarını ve sorunun yanıtını aramaya çalışacaklarını ifade etti.
Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu Sekreteri Av. Gürsel Devrim İyim, Komisyon
Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Dr. İlker Erdem Mutlu ve Av. Sahir Bafra konuya ilişkin görüşlerini açıkladılar.
Hukukun evrensel bir kavram olduğunu ve hukuk felsefesinin odağında ise insan sevgisi bulunduğunu belirten konuşmacılar, bir ülkenin hukukunun evrensel kurallara uygun olması gerektiğini bildirdiler. Aristo, Eflatun, Sokrates, Nietsche ve Kafka’dan yaptıkları alıntılarda hukuk felsefesinin insan odaklı olduğunu anlatan konuşmacılar, şeriatla yönetilen ülkelerde, Almanya, İtalya, İspanya’da yaşanan faşist dönemlerde evrensel hukuk kurallarının göz ardı edildiğini belirttiler.
Hukukçuların tartışarak gerçek hukukun bulunması, doğru yasa nedir, gerçek yasa nedir sorularına yanıt aranması gerektiğini kaydeden konuşmacılar, bütün bunlar yapılırken özgürlük, eşitlik ve adalet ilkelerinden uzaklaşmamak gerektiğini bildirdiler.
Konuşmalardan sonra söz alan katılımcılar konuya katkıda bulundular.