HABERLER
  • Son Güncelleme : 17.01.2023 11:53
  • Haber Giriş : 16.01.2023 18:28
  • Etkinlik : 14.01.2023

TÜBAKKOM Genel Üye Toplantısı Antalya Barosu’nun Ev Sahipliğinde Yapıldı

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 15. Dönem 1. Genel Üye Toplantısı, 14 Ocak’ta Antalya Barosu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya İstanbul Barosu’nu temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bahar Ünlüer Öztürk, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi (KHM) Sözcüsü ve TÜBAKKOM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Birsen Baş Topaloğlu ile KHM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Şükran Güven katıldı. Av. Bahar Ünlüer Öztürk, toplantı divanında İstanbul Barosu’nu temsilen yer aldı.

TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez ve Antalya Barosu Başkanı Av. Hüseyin Geçilmez’in açış konuşmalarıyla başlayan toplantıya, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nizam Dilek, Baro Başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile baroların kadın hakları merkezlerinin başkan ve üyeleri katıldı.

Konuşmasına, “Bu hayatta pek çok bilgi bize kalıp olarak verilir. Pek çok eylem kalıp halinde normalleştirilir”  sözleriyle başlayan TBB Başkanı Sağkan, bu akışın meşruiyetini sorguladığı her an, yolun sonunun kadınlara çıktığını söyledi.

TBB Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez konuşmasında, 2 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Türkiye’de toplam 177 bin 428 avukat bulunduğunu, bunların yüzde 52.55’inin erkek, yüzde 47.45’inin de kadın olduğunu belirterek, buna karşın baro başkanlarının 15.66’sının kadın, yüzde 84,34’ünün erkeklerden oluştuğuna dikkat çekti. Suiçmez, “Tabloya baktığımız zaman neredeyse avukatlarımızın yarısı kadınlardan oluşmaktayken Baro başkanlığı nezdinde maalesef TBMM’de kadın temsil oranına yakın bir hal almıştır. Dolayısıyla alacak çok yolumuz var” dedi.

Kadın cinayetlerinin, ülkemizin değişmeyen gündem maddesi olduğunun altını çizen Suiçmez, “Bu durumun ülkenin genel kabulü hale gelmemesi için her gün kadına yönelik şiddetin önlenmesi için nelerin yapılması gerektiği konusunda yetkilileri zorlayacağız. Yılmayacağız, korkmayacağız, susmayacağız, biat etmeden her yerde her zaman konuşacağız. Talep eden, zorlayan olacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasına tüm kadın hakları savunucularını selamlayarak başlayan Antalya Barosu Başkanı Av. Hüseyin Geçilmez de İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden sonra kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Geçilmez, TBMM’ye sunulan Anayasa düzenlemesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

KAPSAMLI ATÖLYE ÇALIŞMASI

Açış konuşmalarının ardından, toplantı divanı oluşturuldu ve TÜBAKKOM 15. Dönem Sözcüsü Kırklareli Barosu tarafından Faaliyet Raporu’nun sunumu gerçekleştirildi. Daha sonra 11 ayrı masada, 11 ayrı konunun ele alındığı atölye çalışmalarına geçildi.

Atölye çalışmalarında şu başlıklar ele alındı:

-Kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı suçlarda soruşturmaya yönelik sorunlar ve çözüm önerileri,

-Kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı suçlarda kovuşturmaya yönelik sorunlar ve çözüm önerileri,

-Kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı suçlarda infaza yönelik sorunlar ve çözüm Önerileri,

-BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu ışığı altında TMK 124. maddesinin değerlendirilmesi,

-Kadına yönelik şiddetle mücadelede il ve ilçelerdeki koordinasyon kurullarının işleyişi ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri,

-Elektronik kelepçe uygulaması ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri,

-Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları bakımından kadın hukukunun değerlendirilmesi,

-İstanbul Sözleşmesi açısından 6284 Sayılı Kanun Kapsamında yaşanan güncel sorunlar (Karar çeşidi, süresi, sayısı vs.),

-Kadınların adalete erişim sorunları ve çözüm önerileri (cezaevindeki kadınlar, mülteci kadınlar, engelli kadınlar, kadın yoksulluğu vs.),

-Israrlı takip suçunun değerlendirilmesi,

-Kadın hukuku bağlamında uluslararası mevzuattan ulusal mevzuata yansımayan hükümlerin tartışılması ve öneriler.

YAZDIR
Yükleniyor...