• Son Güncelleme : 04.08.2022 23:40
  • Etkinlik : 28.07.2022

Heybeliada Sanatoryumu Koruma Altında

HEYBELİADA SANATORYUMU’NUN DİYANET’E TAHSİS İŞLEMİ İPTAL EDİLDİ

Atatürk'ün isteğiyle kurulan Türkiye'nin ‘ilk Pandemi Hastanesi Heybeliada Sanatoryumu’nun 2005 yılında kapatıldıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 8 Ağustos 2018 tarihinde, Sağlık Bakanlığı’na olan tahsisinin kaldırılarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesi işleminin; İstanbul 14. İdare Mahkemesi’nce, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle iptaline karar verildi.

İstanbul Barosu, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası, TMMOB Şehir Plancıları Odası, Türk Toraks Derneği ve  İstanbul Tabib Odası, Heybeliada Sanatoryumu’nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca,  Sağlık Bakanlığı’na olan tahsisinin kaldırılarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisi işleminin iptal edilmesi için İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Verem hastalarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonu amacı ile 1924 yılında kurulan, tüberküloz hastalığı ile ilgi tıbbi, sosyal ve kültürel tarihin ülkemizdeki en önemli simgesi Heybeliada Sanatoryumu, 2005 yılında kapatılmıştı. İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun  18.11.2009 tarihli kararıyla tescilli 2. Derece korunması gerekli kültür varlığı olduğu, 1. Derece Sit Alanı’nda kaldığı belirtilen kararda, dolayısıyla korunması gerekli kültür varlığı niteliğindeki bu taşınmaza ilişkin tahsis işlemlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iznine tabi olduğu belirtildi.

Yasa gereği Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınmadan, Sağlık Bakanlığı’na olan tahsisinin kaldırılarak “din görevlilerine mesleki bilgilerin verilmesi, geliştirilmesi ve Kur’an eğitimi faaliyetlerinin karşılanabilmesi amacıyla eğitim merkezi, ayrıca gençlik faaliyetleri kapsamında kullanılmak üzere”  Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesinin hukuka uygun olmadığı belirtildi. Bu nedenle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 8 Ağustos 2018 tarihli tahsis işleminin iptaline karar verildi.

Heybeliada Sanatoryumu binası sağlık amaçlı olarak yeniden işlevlendirilmesi ve kamu yararına uygun şekilde kullanılmalıdır.İstanbul Barosu olarak, bu yolda İstanbul Tabib Odası ile hukuk mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyunun ve meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.