• Son Güncelleme : 04.08.2022 14:22
  • Haber Giriş : 28.07.2022 08:54
  • Etkinlik : 27.07.2022

Filipinler Konsolosluğu’ndan İstanbul Barosu’na Ziyaret

Filipinler İstanbul Konsolosluğu’ndan Konsolos Lorena Joy P.Banagodos ve Vatandaşlara Yardım Memuru ve Ekonomi Asistanı Meri Jayne C. Cinco 26 Temmuz 2022 Salı günü 11.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şükran Eroğlu ve İstanbul Barosu Beyoğlu Adli Yardım Bürosu Sorumlu Avukatı Av. Aylin Moralıoğlu ile görüştüler. Toplantıda, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar da hazır bulundu.

Filipinler Konsolosluğu’nun 2020 yılı Aralık ayından bu yana faaliyet gösterdiğini ifade eden Konsolos Banagados, İstanbul’da 2300 Filipin vatandaşının yaşadığını ve bu vatandaşların aile içi şiddet, vatandaşlık, göçmenlik (sınırdışı edilme, vb.), iş kurma gibi konularda zaman zaman sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Banagados, bu bağlamda, İstanbul Barosu tarafından yabancı uyruklu vatandaşlara da sunulan adli yardım hizmeti ile ilgili bilgi talep etti.

İstanbul Barosu Beyoğlu Adli Yardım Sorumlu Avukatı Moralıoğlu,  yargılama ve avukat giderlerini karşılayamayan vatandaşlara, baroların adli yardım bürolarınca sunulan adli yardım hizmeti ile vatandaşların adalete erişiminin sağlandığını, kadınlar açısından bakıldığında kadına yönelik şiddetin söz konusu olduğu acil durumlarda ekonomik koşul aranmaksızın doğrudan avukat atanması yolu ile şiddet mağduru tüm kadınlara hukuki destek verildiğini kaydetti. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca barolar eliyle yürütülen adli yardım hizmetlerinden, yabancıların, mültecilerin, sığınmacıların ve geçici koruma altında olanların da ülkeler arası karşılılık esasına dayalı olarak ücretsiz faydalanabildiklerinin altını çizen Moralıoğlu, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet mağduru kadın ve çocuklar için yapılan atamalarda, adli yardımdan görev almak isteyen avukatların, baro tarafından verilen kadın hakları ve çocuk hakları eğitimlerine katılımının zorunlu olduğunu bildirdi.

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Moroğlu ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Eroğlu,  İstanbul Barosu’nun belediyeler ve kadın hakları temelli sivil toplum örgütleri ile kadınların adalete erişiminin sağlanması konusunda sürekli bir dayanışma ve işbirliği içinde olunduğunu belirterek, yürütülen ortak çalışmalardan ve kadınlara verilen eğitimlerden söz ettiler.