İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonunun İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne yaptığı geniş katılımlı ziyaret 19 Mayıs 2022 Perşembe günü gerçekleştirildi. Baromuz mensubu avukatlar, stajyer avukatlar ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 50 ziyaretçi, sanatçılar eşliğinde unutulmaz bir gün yaşadı.
Program, tüm katılımcıların saat 14.00 itibari ile İstanbul Arkeoloji Müzesi önünde buluşması ile başladı. Müze Müdürlüğü tarafından görevlendirilen yetkililer grubu karşıladı. Katılımcıların neredeyse tamamı Müze Kart aldı ve hep birlikte müzeye giriş yapıldı.
Müze giriş bahçesinde HFSK Başkanı Av.İbrahim AYCAN program hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra uzman arkeolog müzenin tarihçesi ve yapısı hakkında ziyaretçilere brifing verdi. Ardından müze içi ziyaret başladı ve yaklaşık 2 saat sürdü. Arkeolog Emrah KAHRAMAN’ın profesyonel rehberliğinde gerçekleşen ziyarete Küratör-Ressam Güler ÇELİK ve Heykeltıraş Hüseyin SUNA da katıldı.
Ziyaretçilere, sanat ve tarih alanında geniş bilgilendirmelerin yapıldığı ziyaretin ardından müze merdivenlerinde mini bir tören gerçekleştirildi.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Sayın Rahmi ASAL’a, İstanbul Barosuna göstermiş oldukları misafirperverlikten ötürü İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve HFSK Koordinatörü Av. Muazzez YILMAZ tarafından teşekkür belgesi sunuldu. Oğlunun da avukat olduğunu açıklayan ASAL, avukatlar tarafından yapılan bu ziyaretin kendisi açısından oldukça anlamlı olduğunu söyledi.
HFSK önceki Başkanı Av. Sahir BAFRA, gezi etkinliğinin konuk konuşmacısı MSGSÜ Öğretim Üyesi Dr. Zeki COŞKUN’a, HFSK Başkanı Av. İbrahim AYCAN da gezi etkinliğine katkısından dolayı heykeltıraş Hüseyin SUNA’ya teşekkür belgesi sundu. HFSK Üyesi Av. Güliz BAYKAL’a ise teşekkür belgesini heykeltıraş Hüseyin SUNA takdim etti. HFSK Üyesi Av.Güliz BAYKAL, şimdiye kadar çok sayıda plaket ve belge aldığını ancak bugün kendisine eşi tarafından sunulan teşekkür belgesinin en anlamlı belge olduğunu ifade etti.
Müze ziyaretinin uzun sürmesi nedeniyle hatıra fotoğrafı çekiminin ardından HFSK Başkanı Av.İbrahim AYCAN tarafından programın ikinci etabına devam edip etmeme yönünde oylama yapıldı. Çoğunluğun talebi üzerine hep birlikte Gülhane Parkı’na hareket edildi.
Gülhane Parkı’ndaki program, katılımcıların yanında getirmiş oldukları kitapların diğer katılımcılara hediye edilmesi ile başladı. Tüm sanatsever hukukçuların yanlarında birden fazla kitap getirdiği görüldü. Eğlenceli geçen kitap hediyeleşme seremonisinin ardından MSGSÜ Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Dr. Zeki COŞKUN’un sunumuna geçildi. COŞKUN, “Avukatlar olarak neden Arkeoloji Müzesi’ne geldiniz?” sorusuyla başladığı ve yaklaşık bir saat süren söyleşisine, Felsefe’nin doğuşunu adalet arayışına bağlayarak bir konferans havasında devam etti. İlk yazılı felsefi eserin, Sokrates’in öğrencisi Platon’a ait olduğunu vurgulayan COŞKUN, Antikçağ filozofları, İsa’nın doğuşu, Hristiyanlığın yaygınlaşması ve Rönesans’tan günümüzün düşünce dünyasına sözü getirdi. Platon'un Devlet’inden Thomas More'un Ütopya’sına ve oradan Alain Badiou'nun hukuk felsefesine akan ve beyin jimnastiğine dönen konuşma, hukukçular için yeni perspektifler açtı. Doğanın içinde ve tarihin derinliğinde, hakikatle yüzleşilen bir HFSK günü uzun dost sohbetleri ile gece yarısına kadar devam etti.