HABERLER
  • Son Güncelleme : 14.03.2022 16:12
  • Haber Giriş : 04.03.2022 15:38
  • Etkinlik : 03.03.2022

İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu 2022 Yılı 3. Toplantısını Gerçekleştirdi

İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu'nun 2022 Yılı 3. Toplantısı,  "Kanunların Ruhu /  Adalet Arayışı" başlığı altında 3 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu(HFSK) Başkanı Avukat İbrahim Aycan, Türkiye genelinde, ‘2022-2023 Adli Yıl Açılışı’na kadar devam edecek olan, tüm hukukçulara ve yurttaşlara açık, “ Yargı Sisteminin Sorunları ve Çözüm Yolları  #düşünüyoruz #yazıyoruz #tartışıyoruz ” ‘Makale Yarışması’ programını açıklayarak, herkesi bu programa katkı vermeye davet etti. ( Makale Yarışması: Yargı Sisteminin Sorunları ve Çözüm Yolları (istanbulbarosu.org.tr )

 Ağustos ayında İzmir Karaburun’da, ‘Felsefe Kampı’ yapılacağı müjdesini veren Aycan,   ‘Felsefe’nin Hukukçulara ve Topluma Çağrısı’na karşılık aradıklarını söyledi

Aycan, İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Barosu işbirliğinde, 7-9 Eylül 2022 tarihleri arasında HFSA’nın 10’ncu toplantısının yüz yüze gerçekleştirileceğini, “Hukuka Felsefi ve Sosyolojik Bakışlar Sempozyumu – X”na yüzlerce avukatın katılımını beklediğini belirtti.  ( https://hfsa-sempozyum.com/ )

Avukat Aycan, komisyona emek veren her bir üyenin en küçük katkısını önemsediklerini vurgulayarak, toplantıya yoğun katılım için teşekkür etti.

Aycan'dan sonra makale yarışması üzerine söz alan Av. Oktay Akmaner, “ iyi niyetli bir yorumla kanun devleti haline dönüşen, hatta kanunların bile uygulanmasının yürütmenin insiyatifiyle şekillendiği günümüzde, mekanikleşen yargı sisteminin yeniden adalet üretebilmesi için hukuk ve hukuk devleti ideallerini yeniden ciddiyetle konuşmak yani en baştan başlamak gerektiğini” ifade etti. Akmaner, hukuk felsefesinin entellektüel bir ilgi alanı olmaktan öte yargı sisteminin temelini yeniden inşa etmek ve hatırlatmak açısından zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu toplantısına, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Muazzez Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi  Av. N. Elif Görgülü, Komisyonun önceki başkanlarından Av. Bedia Muazzez Çörtelek, Av. Sahir Bafra ve Av. Devrim Yazır Yıldırım; İstanbul Barosu Kalite Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Oktay Akmaner, Açık Radyo ‘Hukuk Güvenliği’ programı yapımcısı duayen Av. Bahri Bayram Belen ile Uzlaşı Kültürü ve Hukuk Derneği Başkanı Av. İhsan Berkhan ve İstanbul Barosu Baro Meclisi Başkan Vekili Av. Onur İste katıldı.

 “Kanunların Ruhu ve Adalet Arayışı” teması ile beyin fırtınasına dönen toplantının moderatörlüğünü, Av. Devrim Yazır Yıldırım yaptı. A v. Nazan Moroğlu, Av. Özge Fındık, Av. Sahir Bafra ve Avukat Onur İste’nin konuşmalarının ardından, serbest felsefe söyleşisine geçildi. Katılımcılar, Ortaçağ ve aydınlanma devriminden bu güne kadar meydana gelen değişimi sorguladı. Günümüzün sorunlarına çare aradı.

Avukat İhsan Berkhan’ın, 2011 yılında yazdığı ‘Sokrates Şiiri büyük’ alkış aldı. HFSK’nın geleneksel hale gelen kitap hediyeleşme seremonisi bu toplantıda da devam etti. Her katılımcının yanında getirdiği kitaplar diğer katılımcılara hediye edildi. Birbirinden değerli bu kitapların tanıtımı yapıldı.

MOROĞLU “TÜM TOPLANTILARINIZA KATILACAĞIM”

Avukat Nazan Moroğlu konuşmasında, kendisinin de yüksek lisans konusu olan ‘Kadının İnsan Hakları’nın,  üniversitelerde akademik bir bilim dalı haline gelmesinin önemini vurguladı. Moroğlu, “Montesquieu’nün “Kanunların Ruhu Üzerine” temel eseri olan kitabıyla ilgili olarak da “keşke bütün hukuk fakültelerinde ‘Hukuk Felsefesi’ zorunlu dersi olsa ve en azından, bir tek bu eseri bile okutulsa, inanıyorum ki uygulayanlar da bizim gibi savunma köşesinde olanlar da hukuk fakültesini bitirdikten sonra ‘kanun nedir’, ‘adalette eşitliğe nasıl ulaşırız’ konularında bir bilinç uyanacaktır. Oysa, sadece maddelerin anlatıldığı bir eğitim sürecinden sonra ‘sorgulayıcı, nedeni, nasılı’ hiç araştırılmadan önümüze konulan tabloyu uygulamaya çalışırsak adalete erişimden de eşitsizliklerden de yakınıyoruz. Temel insan haklarının yerine getirilememesinden yakınıyoruz” dedi.

Moroğlu, toplantı ortamının çok hoşuna gittiğini belirterek “bundan sonra bu grubun tüm toplantılarına katılacağım” dedi.

İstanbul Barosu’nun 6’nca katında, saat 19:30’da başlayan ve 24:00’e kadar devam eden toplantıya, komisyon üyeleri Stj. Av. Ayşe Kır, Av. Kadir Tanrıverdi, Av. Ahmed Nihat Babacan, Av. Cansu Yılmaz, Av. Jale Bafra, Av. Ali Yıldız, Zeynep Göker, Av. Yusuf Berkay Alim, Av. Hazal Sümeli, Av. Rabia Taylan, Av. Dilara Ayşe Çalışkan, Av. Nisa Şen, Av. Nedret Kahyaoğlu, Av. Yusuf Şirin, Av. Fuat Emekçi, Ertuğrul Utku Altun, Av. Buse Korkmaz, Av. Mustafa Uzunoğlu, Av. Simge Kaplan, Av. Gizem Duygu Öcalan ve Av. İrem Sayın ile çok sayıda hukukçu ve felsefeci katıldı.

Toplantı sonunda kapanışı yapan Avukat İbrahim Aycan, yapılan tüm konuşmaların komisyonun raportörleri aracılığıyla Baro WEB sitesinden yayınlanacağını, hiçbir fikrin uçuşup gitmeyeceğini ve yazılı kültüre sadık kalacaklarını açıkladı.

24 MART’TA YAPILACAK

Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonunun bir sonraki toplantı gündemi, “Sokrates’in Savunması / Tarihin Yargıladığı Davalar” olarak belirlendi. Toplantı, 24 Mart 2022 tarihinde yine İstanbul Barosunun 6’ncı katında ve saat 19:30 başlayacak.

YAZDIR
Yükleniyor...