• Son Güncelleme : 11.01.2022 16:05
  • Haber Giriş : 06.01.2022 16:30
  • Etkinlik : 06.01.2022

Yabancı Barolar ve Hukuk Birliklerinden İstanbul Barosu Başkanlığı’na Ziyaret

Avrupa Barolar Federasyonu (European Bars Federation-FBE), Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi (CCBE), Fransa Ulusal Barolar Konseyi (CNB), Fransa Baro Başkanları Konferansı, Avukatlar İçin Avukatlar Örgütü (Lawyers for Lawyers), Sınır Tanımayan Savunma Örgütü (Defense without Borders-DSF), Avrupa Demokrat Avukatlar Örgütü, Paris Barosu, Bordeaux Barosu, Rhein Barosu, Lyon Barosu, Strasbourg Barosu, Bologna Barosu, Lucca Barosu ve Toulouse Barosu’nu temsilen yabancı avukatlardan oluşan bir heyet, 6 Ocak Perşembe günü saat 12.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştüler. Toplantıya İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu ile İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri de katıldılar.

22 avukatın yargılandığı davanın 5 Ocak’ta Silivri’de yapılan duruşmasına, Avrupa’nın çeşitli baro ve hukuk birliklerini temsilen gözlemci olarak katılan heyet, Türk avukatlar ile tam ve devamlı bir dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler. Türkiye’de adil yargılama hakkının ihlal edildiği avukat yargılamalarından endişe duyduklarını belirten heyet üyeleri, İstanbul Barosu’na ve Türk avukatlara mümkün olan tüm desteği yargılama sürecinin başından beri gerek gözlemci heyetler ile, gerekse mensubu oldukları kurumlarda ve Avrupa’daki merciilerde lobi faaliyetleri yürütmek sureti ile verdiklerinin altını çizerek, avukatların savunma ve adil yargılama haklarını koruma, avukatlık mesleğinin bağımsızlığını sağlama bağlamında İstanbul Barosu’nun etkin ve temel bir rol oynadığına vurgu yaptılar, yargılanan avukatlara desteğinden ötürü Başkan Durakoğlu’na teşekkür ettiler.

Başkan Durakoğlu, uluslararası mesleki dayanışmanın önemine vurgu yaparak, heyete teşekkürleri ile başladığı konuşmasında, 2010 referandumu, 2017’deki sistem değişikliği sonrasında Türkiye’deki yargı iklimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğini söyleyen Durakoğlu, siyasi iktidarın yargılamalar yoluyla savunmaya gözdağı verdiğini, söz konusu davalarda yargılananın yalnızca sanık sandalyesinde oturan avukatlar değil avukatlık mesleği olduğunu ifade etti. AB müzakerelerinde Türkiye için 23. ve 24. Fasılların açılmasının, Türkiye’de yargı alanında yapısal değişikliği zorunlu kılması bakımından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Başkan Durakoğlu, heyet üyelerinden mensubu bulundukları örgütlerde ve AB mercilerinde bu konuya ilişkin lobi faaliyetleri yürütmelerinin, Türkiye’de yargı bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesi için itici bir güç olacağını kaydetti.  Durakoğlu, İstanbul Barosu’nun 143 yıllık tarihi boyuncu demokrasi, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, adil yargılama ilkesi ve hukukun evrensel ilkeleri ekseninde mücadelesini sürdürdüğünü ve baronun tarihselleşmesi süresince verdiği yılmaz mücadelenin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Toplantıda, Bologna Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Antonio Fraticelli, İstanbul Barosu ile Bologna Barosu arasında sürekli bilgi akışını ve somut dayanışmayı mümkün kılabilmek için bir işbirliği mutabakatı imzalanmasını önererek, Bologna Barosu’nun, hukukun üstünlüğü ve avukatlık mesleğinin bağımsızlığı için mücadele eden hukukçulara verdiği onur madalyasını Başkan Durakoğlu’na takdim etti.