• Son Güncelleme : 12.10.2021 14:09

Basın Açıklaması

Laik hukukun simgesi

Medeni Kanunumuza sahip çıkıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla, devletin ulusal egemenlik temeline dayandırılması, ülkede çağdaş uygar yaşam biçiminin yerleştirilmesi amaçlanmıştı. Hukuk devriminin ve laik hukukun simgesi olan Medeni Kanun,17 Şubat 1926’da TBMM’de kabul edilerek 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girmiştir.

Medeni Kanun’la kadın haklarının güvencesi olan tek eşlilik, evlilik yaşı, resmi nikâh, boşanmada eşit haklar, kız ve erkek çocuklara eşit miras hakkı kabul edildi.

Ancak, günümüzde Medeni Kanun’un resmi evlilik kuralının göz ardı edildiğini, “imam nikâhı” adı altında kadınların aile hukukundan doğan haklarını kullanamamalarına ve evlilik yaşı kuralının ihlal edilmesine yol açıldığını, her yönüyle toplumun kanayan yarası olan çocuk yaşta gelin sorununun devam etmekte olduğunu; müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi ile laiklik ilkesinin yok sayıldığını görüyoruz.

Geriye gidişe izin vermeyeceğiz

Atatürk devrimleriyle kazandığımız hakların bilincinde olan kadınlar olarak bu soruna kamuoyunun dikkatini çekiyor ve “ Türkiyemiz nereye götürülmek isteniyor? ” diye soruyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) olarak, ailede demokrasi - toplumda demokrasi yolundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyor, MEDENİ KANUNA,LAİK HUKUKA sahip çıktığımızı, geriye gidişe izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyor, mücadeleye devam diyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi                İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği