• Son Güncelleme : 08.07.2021 14:04
  • Etkinlik : 21.06.2021

Milletin İstiklalini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır

Amasya Tamimi’nin 101. Yılı

Amasya Tamimi, ülkemizin işgaline, milletin esaretine, işbirlikçi yönetimin ihanetine başkaldırının manifestosudur. 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan Anadolu’ya açılan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları ulusu, ancak ulusun azim ve kararının kurtarabileceği inancıyla kurtuluş mücadelesini başlattılar.

22 Haziran 1919’da tüm dünyaya ilan edilen Amasya Tamimi, Türkiye’nin kuruluş ve kurtuluşu için önemli kongrelerin ilk adımını oluşturur. Tamim’de ilk Kongre’nin Erzurum’da yapılacağı belirtilir. Bunu Sivas Kongresi ve Ankara’da TBMM’nin açılışı izler.

101 yıl önce yayınlanan ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun yolunu açan Amasya Tamimi’nin genel esasları:

· Yurdun bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı tehlikededir.

· İstanbul’daki hükümet, üzerine aldığı sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir.

· Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır.

İstanbul Barosu olarak, işgal edilen ülkenin özgür yaşamak isteyen halkının başkaldırısını dünyaya ilan edişinin 101. yıldönümünde bağımsızlık mirasının özenli ve duyarlı takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

İSTANBUL  BAROSU BAŞKANLIĞI