• Son Güncelleme : 17.11.2020 15:13
  • Haber Giriş : 03.11.2020 14:52
  • Etkinlik : 02.11.2020

Almanya İstanbul Başkonsolosu Regenbrecht Başkan Durakoğlu’nu Ziyaret Etti

Almanya İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht ve Konsolosluk Hukuk Ataşesi Christian Krings, 2 Kasım 2020 Pazartesi günü saat 15.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştüler. Heyete ziyaretlerinde Almanya İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Yasemin Öncel eşlik etti.

Eylül ayında Almanya İstanbul Başkonsolosu olarak göreve gelen Regenbrecht, gerek heyet ziyaretleri ile gerek avukatlar ile yürütülen projeler bağlamında İstanbul Barosu ile Konsolosluğun her zaman iyi bir diyalog içinde olduğunu, bu diyaloğun ve dayanışmanın kendi dönemlerinde de artarak devam etmesini umduklarını belirterek Başkan Durakoğlu’na teşekkür etti.Başkan Durakoğlu, Almanya ile Türkiye’nin özel ilişkiler içinde olduğunu, kurumlar arası mevcut iyi ilişkilerin karşılıklı dostluk ve anlayış çerçevesinde devam etmesini ümit ettiklerini belirterek, AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten AB’nin amiral gemisi görevindeki  Almanya’nın, Türkiye’nin AB sürecinde eski konumuna dönebilmesi için, AB ile müzakerelerde yargı ile ilgili olan 23. ve 24. Fasılların açılmasına katkı sunmasının gerekliliğine vurgu yaptı. 2007 yılına kadar yargı reformunun konuşulduğu Türkiye’nin, Türkiye-AB ilişkilerinin durma noktasına gelmesi ile, yargı reformlarının konuşulmasına gerek dahi duyulmadığı bir ortama sürüklendiğinin, 2007’ye kadar olan müzakere sürecinin yeniden açılmasının hükümeti reforma mecbur kılması bakımından önemli ve gerekli olduğunun altını çizen Başkan Durakoğlu, Türkiye’de yurttaş iradesinin yargı konusunda düzelme ve yapısal reform beklentisi içinde olduğunu, Almanya’nın müzakerelerin yeniden başlaması konusunda vereceği katkı ve desteğinin Türkiye’de yurttaş iradesinin somutlaşması ve demokratikleşmesi bakımından özel bir anlam ifade ettiğini belirtti.  Türkiye’de yurttaşların, o arada sivil toplumun, demokratik kitle örgütlerinin, baroların ve avukatların yargı alanında yapısal reformlar yapılması konusunda ciddi ve güçlü bir iradeye ve gelişmiş bir bilince sahip olduklarının Almanya ve AB tarafından bilinmesi gerektiğini söyleyen Durakoğlu, bu iradenin hükümeti yapısal reformlara zorlayabileceğini, bunun yöntemi olarak da bu fasılların açılması gereğine işaret etti. Müzakere süreçlerinin açık olduğu dönemlerde müktesebata uyum sağlayabilmek bakımından önemli yasa değişikliklerinin gerçekleştiğini, geçen zaman içinde süreç kapanınca, uygulamalarda sıkıntılar doğmakla birlikte, o yasalardaki değişikliklerle de idealden uzaklaşıldığını vurgulayan Durakoğlu, açılacak başlıkların kapanabilmesi için yurttaş iradesinden yararlanılması gereğine işaret etti.

Başkonsolos Regenbrecht’in, çoklu baro yapılanması konusundaki sorularını yanıtlayan Başkan Durakoğlu, Türkiye’deki 80 baronun tamamının çoklu baroya karşı çıktığını ve bunu eylemsel olarak da gösterdiklerini, ancak 2. Baronun siyasallaştırılmış bir algı ve usulsüzlükler ile kurulduğunu söyledi.  Durakoğlu, “Hukuk devletine olan inancın azaldığı bu dönemde barolar atomize edilmeye çalışılıyor. Barolar, tek enstrümanı olan mücadeleye devam edecektir. Bu bağlamda, demokrasiye yaraşır bir uluslararası dayanışma da önemlidir. Hükümet iradesinin değişmesi noktasında baroların daha etkili bir konuma ihtiyaçları var. İstanbul Barosu Türkiye’deki en etkin demokratik kitle örgütüdür ve çıkardığı ses çok güçlüdür.. Etkili bir örgüt olarak yapacağımız mücadele, geleceğimiz açısından büyük anlam ifade ediyor. Baroların araçsallaştırılmasını kabul etmeyeceğiz, mücadeleye devam edeceğiz” dedi.  Türkiye’nin otoriterleşmesinden, bir direnç ve itiraz mesleği olan avukatlık mesleğinin ve baroların da payını aldığını ifade eden Durakoğlu, hukuk devleti olma iddiasının korunabildiği ölçüde otoriterleşmenin de durdurulabileceğini kaydetti.

Almanya İstanbul Başkonsolosu Regenbrecht, Brüksel-Ankara hattının yoluna konabilmesi için kurumları özelinde ve yetkileri dahilinde her türlü işbirliği, diyalog ve dayanışmaya açık olduklarını belirtti.Görüşmenin sonunda, Başkan Durakoğlu Başkonsolos Regenbrecht’e ziyaretleri anısına bir anı plaketi takdim etti.