• Son Güncelleme : 08.09.2020 09:08
  • Haber Giriş : 31.08.2020 19:02
  • Etkinlik : 01.09.2020

İstanbul Barosu Yeni Adli Yıl Mesajı

Adalet mücadelesi İstanbul Barosu için varlık nedenidir. Son sözü biz söyleyeceğiz.  Bugün ülkemiz yeni bir adli yıla başlıyor. Yeni adli yılın tüm meslektaşlarımız için mutlu geleceklerin başlangıcı ve adil kararın üretildiği bir milat olmasını diliyoruz.

Yurttaşlarımız için sadece onurlu yaşamanın simgesi olmakla kalmayan, hakça yaşamın da güvencesi konumundaki adalet inancının daha bir pekişip geliştiği yeni bir aşama olsun istiyoruz bu adli yıl. Yeni adli yıla dair temennilerimizin kısa sürede gerçekleşmesinin çokta güç olduğunu biliyoruz. Çünkü sadece geride bıraktığımız yıl içinde yaşadıklarımız bile ülkemizde çok ciddi bir yargı bunalımının olduğunu anlatmaya yetiyor. Bir yargı bunalımından söz ederken hâkimlik ve savcılık mesleğine kabulden başlayan ve giderek mesleğin yerine getirilmesindeki yetmezliklerle birleşince büyüyüp büsbütün bozulan mekanizmanın ivedi olarak onarılması gereğini işaret etmeye çalışıyoruz.  Türk yargı sisteminin bünyesine zerk edilen siyasal özlü aşılar tutarsa adaletin güçlenmesinden değil toplumun üstelikte yargı eliyle bölünüp güçsüzleşmesi noktasına taşınacağını anlatmaya çalışıyoruz. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sadece söylemde değil kararlarda da vücut bulmazsa gösterilmezse inandırıcı olamayacağını vurgulamaya çalışıyoruz. Savunma şekli bir unsura dönüştürülerek, dosyalar saklanarak avukatlar darp edilip öldürülüp üstelikte suçlanarak, adliyeler bile kısıtlanarak idealize edildiğimiz değerlerden uzaklaşacağımızı haykırmaya çalışıyoruz. Kaygılarımızı biçimlendiren bütün yaşanmışlıkların kaynağında barındırdığı gerçekliği göstermeye çalışıyoruz. Böyle gidecekse menzile varılamayacağını, varılacak menzili tanımlayarak tarihe not düşmeye çalışıyoruz.  Biz avukatız ve bir anlamda da hancıyız. İktidar konumunda bulunan bütün yolcuların yargıyı siyasal stratejilerinin aracı olarak kullanıp başarılı olduklarını hiç görmedik biz. Sıkıyönetimlerden DGM’lere, ÖYM’lerden OHAL’lere ve Sulh Ceza Hâkimliklerine kadar yaşadığımız bütün süreçlerin bize öğrettikleriyle göstermeye çalıştığımız yol hukuk devletine giden tek yoldur.

Kuvvetler ayrılığının yitirildiği bütün dönemlerin giderek otoriterliği körüklediğini biliriz biz. Yargının yasama ve yürütmeden ayrılmadıkça gerçek işlevini yerine getiremeyeceğini, baskıyla oluşturulan kararların bumerang etkisine sahip olduğunu, iktidarların hukukla sınırlandırılmış gücünün asıl kendileri için güvence olduğunu söyleriz biz. Biz avukatız.

Ve bizim için hukuk devletine ulaşmak ve hukukun üstünlüğünü egemen kılmak temel mücadele alanıdır. Evet, biz avukatız. Varlık nedenimiz yurttaşların hukuk güvenliğinin sağlanması, hak ve özgürlüklerin korunmasıdır.  Biat etmek, boyun eğmek, ram etmek , rıza göstermek genetik yapımıza aykırıdır bizim. Biz itiraz mesleği yapıyoruz. Mücadele etmek, tarihsel ve evrensel refleksimiz ve görevimizdir. Dayandığımız güç odakları halk, hak ve hukuktur.

Tek pusulamız adalet, en büyük zenginliğimiz meslek onurumuzdur. Adil olduğuna inandığımız adli yılları halkımızla birlikte vereceğimiz mücadeleyle yaratacağız.

Yargı Cumhuriyetin onuru olacak, Cumhuriyette yargının.

Son sözü biz söyleyeceğiz…

Çünkü biz AVUKATIZ!

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI

(Bu metin, geçtiğimiz adli yıl açılışındaki İstanbul Barosu Yönetim Kurulu adli yıl açılış mesajıdır.)