• Son Güncelleme : 28.04.2020 10:30

EGEMENLİK ULUSUNDUR, HİÇBİR KİŞİYE BIRAKILAMAZ

İSTANBUL BAROSU

Basın Bülteni

23 Nisan 2020 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. Yılı.

23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Büyük Millet Meclisi, “milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” iradesiyle Atatürk’ün öncülüğünde  başlatılan tam Bağımsızlık Savaşını yönetmiş ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu ilan etmiştir.

1921 Anayasamızdan günümüze tüm Anayasalarımızda “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Hiçbir surette hiçbir kişiye bırakılamaz” hükmüne yer verilmiştir.

Ulusal egemenlik, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinin, demokrasinin, laikliğin, hukukun üstünlüğünün temel dayanağıdır, ihlal edilmesine asla geçit verilmemelidir.

Milli Bayram olarak kutlanan 23 Nisan’ları, Atatürk çocuklara armağan etmiştir. Dünyada çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

TBMM’nin 100. Yılı dolayısiyle programladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerini Corona virüsü pandemisi nedeniyle gerçekleştiremiyoruz.

İstanbul Barosu olarak, tüm tepkilerimize rağmen 2017 Anayasa değişikliğiyle getirilen Hükümet sisteminde egemenlik yetkisinin adeta tek kişide toplanması nedeniyle, dayanışmaya ve birlik olmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde dahi milletin ayrıştırılmasına yol açılacağından kaygılıyız.

İstanbul Barosu olarak, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinin korunması ve yeniden ulusal egemenlik temelinde hukukun üstünlüğünün, gerçek demokrasinin yaşama geçirilmesini sağlamak amacıyla hukuk yoluyla mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız.

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI