• Son Güncelleme : 27.04.2020 04:32
  • Haber Giriş : 20.04.2020 12:03
  • Etkinlik : 20.04.2020

Türkiye Büyük Millet Meclisi 100 Yaşında

İstanbul Barosu                                                           İstanbul

Kadın Hakları Merkezi                          Kadın Kuruluşları Birliği

23 Nisan 2020  Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. Yılı.

23 Nisan 1920’da Mustafa Kemal’in önderliğinde Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla, Kurtuluş Savaşının ve ülkenin yönetim yetkisinin kayıtsız şartsız milletin egemenliğine dayandığı ilan edilmişti.

İlk Anayasamızdan günümüze tüm Anayasalarımızda  “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Hiçbir surette hiçbir kişiye bırakılamaz” hükmüne yer verilmiştir.

Ulusal egemenlik, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve laikliğin temel dayanağıdır, ihlal edilmesine asla geçit verilmemelidir.

Mustafa Kemal Atatürk, 1921 yılından itibaren Milli Bayram olarak kutlanan 23 Nisan’ları, 1929 yılında çocuklara bayram olarak armağan etmiştir. Dünyada çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülkeyiz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışının 100. Yılını, Corona virüsü pandemisi nedeniyle toplu etkinliklerle kutlayamıyoruz.

Geleceğimiz olan çocuklarımızın, laik bilimsel eğitim almalarının; ihmal ve istismardan korunmalarının, çocuk yaşta evliliklerin önlenmesinin önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği  olarak, tüm yetkilerin tek kişiye verildiği Anayasal düzen ve uygulamalardan geri dönülmesinin ülkemizin yararına olacağını bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine sahip çıkmak için mücadeleye devam diyoruz.

ULUSAL EGEMENLİK VE

ÇOCUK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN