• Son Güncelleme : 03.04.2020 19:54
  • Haber Giriş : 31.03.2020 20:14
  • Etkinlik : 31.03.2020

Yunanistan Kolluk Güçlerinin Sinirda Vurduğu Kadin Için AİHM’e Yapilan Tedbir Başvurusu Yunanistan'a Soruldu

İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Mülteci Hakları Alt Çalışma grubu Yunanistan-Türkiye sınırında yaşanan hak ihlallerine karşı davalama çalışması yürütmektedir. Daha önce geri itilme sırasında öldürülen bir Suriyeli erkek için yapılan başvuruya öncelik verilmiş, sınırdaki bir refakatsiz çocuk ve geri itilen kadın ve iki çocuğunun başvurusuna İç Tüzük madde 41 uyarınca öncelik verilerek Yunanistan hükümetine bildirilmişti.

29 Şubat’ta bir Suriyeli kadın Meriç Nehri’ni geçerek Yunanistan tarafına ulaştıktan sonra vurulmuş, kadının eşi ve altı çocuğu zorla alıkonduktan ve şiddete uğradıktan sonra Türkiye’ye geri itilmişti. Bu olay sonucunda halen durumuna ilişkin haber alınamayan kadının bulunması ve gerçekleşen saldırı olayı hakkında soruşturma başlatılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan ihtiyati tedbir talepli başvuruda ise Mahkeme, tedbire karar vermeden önce Yunanistan makamlarına kadının bulunması konusunda gerekli çalışmaların yürütülüp yürütülmediğini, yürütülmediyse bunun nedenini sormuştur. Yunanistan hükümetinin 7 Nisan’a kadar cevap vermesi gerekmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.