• Son Güncelleme : 24.10.2019 12:28
  • Haber Giriş : 23.10.2019 13:34
  • Etkinlik : 11.10.2019

İnsanlığa Karşı Suç / Ankara Gar Katliamı ve Dava Süreci Pratiği

10 Ekim Ankara Davası Avukat Komisyonunca düzenlenen ‘İnsanlığa Karşı Suç / Ankara Gar Katliamı ve Dava Süreci Pratiği’ konulu panel ve forum 11 Ekim 2019 Cuma günü saat 18.30’da İstanbul Barosu Kültür Merkezinde yapıldı.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Ankara Gar Katliamının Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamlarından biri olduğunu söyledi. Söz konusu katliamda 100 kişinin yaşamını yitirdiğini, pek çok kişinin yaralandığını belirten Durakoğlu, davanın müsebbiplerinin yakalanmış ve mahkûm olmuş olmaları acımızı hafifletiyor görünse de tefrik edilen dosya yönünden özellikle Ankara Valisi ve Ankara Emniyet Müdürünün hala yargı karşısına çıkarılmamış olmasının sonuçlarının önemsenmesi gerektiğini bildirdi.

Bu büyük davada meslektaşlarının çok ciddi katkılarının bulunduğunu bildiğini belirten Durakoğlu, “Üzerinden dört yıl geçmiş olmasına rağmen özellikle meslektaşlarımızın hukuk mücadelesini hala devam ettiriyor olmalarının çok anlamlı olduğuna işaret etmek istiyorum” dedi.

Katliamda büyük acılar yaşandığını hatırlatan Durakoğlu, bu acıları unutmamak, unutturmamak gerektiğini, bu mücadeleyi kamu gücünü de kıracak bir noktaya getirmek için devam ettirmek gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

Paneli yöneten İstanbul Barosu Üyesi Av. Gülşah Kaya, Ankara Gar Katliamı davasında savunmanın kolektif bir çalışma ürünü olduğunu, davanın, içinde değişik barolardan avukatların bulunduğu 10 Ekim Ankara Davası Avukatlar Komisyonu tarafından yürütüldüğünü, dava dosyasının Duymak Zorundasınız adlı bir kitaba dönüştürülerek tarihe not düşüldüğünü söyledi.

Ankara Barosu Üyesi Av. İlke Işık, Ankara Gar Katliamı dava dosyasına da girdiği gibi katliamdan dört yıl sonra yine İŞİD’in gündeme geldiğini, Ortadoğu’da yaşanan karmaşadan sonra IŞİD tehlikesine dikkat çekildiğini ve yakalanan IŞİD’lilerin ne olacağına ilişkin belirsizliklerin bulunduğunu, dört yıl öncesine geri dönüldüğünü söyledi.

Işık, Suruç katliamı, Gaziantep’te gerçekleşen kına gecesi katliamı, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Atatürk Havaalanı, Sultanahmet, REYNA katliamlarını IŞİD düzenlerken devletin hiçbir önlem almadığını, dosyayı savunurken bütün bunların hesabını sormaya çalıştıklarını bildirdi.

Dava dosyası hakkında özet bilgi sunan İlke Işık, özellikle üç konu üzerinde uğraştıklarını belirterek şunları söyledi: “Birincisi tanıkların tahliye edilmemesi konusunda uğraşmak zorunda kaldık. IŞİD’li tanıkların hepsi tahliye edildi. İkincisi bu katliamın tertipçisi kimlerdi ve bu katliam nasıl gerçekleşti. Kamu görevlileriyle uğraştık. Üçüncüsü ‘İnsanlığa karşı suç’ ilkesini gündemde tuttuk ve yargılamanın bu düzeyde devam etmesinde ısrarcı olduk”.

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Önok, terör eylemlerinin özellikle insanlığa karşı suç teşkil edip etmediğini incelemeye aldı. Önok, konuyu uluslararası hukuk ve Türk Ceza Kanunu açısından inceledi. Önok, Uluslararası hukuk açısından incelerken Roma statüsü, uluslararası örfi hukuk ve bu yıl Birleşmiş Milletler nezdinde hazırlanan insanlığa karşı suçta anlaşma tasarısına bakarak değerlendirmelerde bulundu. Her terör eylemi insanlığa karşı suç teşkil etmeyebileceğini kaydeden Murat Önok, İnsanlığa karşı suç olarak kabul edilebilmesi için bazı özelliklerin bulunması gerektiğini bildirdi.

Devletin yaşam hakkını koruma görevleri bulunduğunu hatırlatan Önok, “Devlet bir kişinin yaşam hakkının tehlikede olduğunu biliyorsa onu korumak zorundadır” dedi.

Ankara Barosu Üyesi Av. Senem Doğanoğlu, davanın görülmesi sırasında savunmanın yaşadığı güçlükleri anlattı. Davada, ihmali görülen kamu görevlilerinin de tanık olarak dinlenmesi için yapılan ısrarların bir sonuç vermediğini belirten Doğanoğlu, bulundukları suç duyurularının dikkate alınmadığını belirtti.

Sunumların tamamlanmasından sonra panelin forum bölümüne geçildi ve konuşmacılar katılımcıların kendilerine yönelttikleri soruları yanıtladılar.