Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 15.10.2019 13:04
  • Etkinlik : 11.10.2019

Türk Ceza Hukuku Kapsamında İfade Özgürlüğüne İlişkin Güncel Meseleler

11.10.2019 tarihinde İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Türk Ceza Hukuku Derneği tarafından “Türk Ceza Hukuku Kapsamında İfade Özgürlüğüne İlişkin Güncel Meseleler” sempozyumu yapıldı.

Yoğun bir katılımla, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Tuğçe Duygu KÖKSAL’ın ve Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Mehmet İPEK’in açılış konuşmaları ile saat 09:30’da başlayan sempozyumun ilk oturumu Av. Fikret İLKİZ tarafından yönetildi.

“Sosyal Medya ve İfade Özgürlüğüne” ilişkin olarak, Av. Özgür URFA, Prof. Dr. Yaman AKDENİZ ve Ar. Gör. Aras TÜRAY konuşma yaptı. Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımların süresiz yayın olma niteliği, dava açılma prosedürlerinin hukuka uygun olup olmadığının da tartışıldığı bu oturumda konuşmacılar konuşmalarında, AİHM kararları eşliğinde, düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlaline neden olan uygulamadaki sorunlara, erişimin engellenmesi ve sosyal medyada oluşan nefret söylemi konularına yer verdiler.

Terör Örgütü Propagandası Suçu ve İfade Özgürlüğü Bakımından Caydırıcı Etki Meselesi’nin, Dr. Mualla Buket SOYGÜT ve Av. Benan MOLU tarafından konuşulduğu ikinci oturumun moderatörlüğü ise Prof. Dr. Duygun YARSUVAT tarafından yapıldı. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ihlal kararları sonrasında işletilen süreç ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülmesi beklenen davalara da değinildiği bu oturum, ilk oturumda olduğu gibi katılımcıların soruları ile sona erdi.

Prof. Dr. Serap KESKİN KİZİROĞLU’nun yönettiği “Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğüne İlişkin Müdahaleler” başlıklı üçüncü oturumda, Doç. Dr. Güçlü AKYÜREK ve Av. Mehmet Ümit ERDEM, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet ve Güvenlik Soruşturması Kapsamında Alınan İdari Tedbirler hakkında konuşmalarını yaparken, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Savunuculuk ve IHE Program Direktörü Ruhat Sena AKŞENER ise sivil toplum kuruluşlarının karşı karşıya kaldığı müdahalelere ilişkin konuşma yaptı.

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin konuyla ilgili olarak emsal nitelikteki kararlarına sıklıkla atıfların yapıldığı sempozyum Av. Fikret İLKİZ’in değerlendirmeleri sonrasında saat 17:00’da sona erdi.

Sempozyumu düzenleyen İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Türk Ceza Hukuku Derneği tarafından, katılan tüm konuşmacılar ve moderatörler adına TEMA VAKFI aracılığı ile fidan bağışında bulunularak kendilerine sertifikaları teslim edildi.