Unvanı boş bıraktınız!

• Etkinlik : 11.10.2019

11 Ekim, Dünya Kız Çocuklar Günü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 19 Aralık 2011 tarihli toplantısında,
“kız çocuklarının çocuk haklarından eşit olarak yararlanmadığı, onlara  verilecek her desteğin kız çocuklarına karşı ayrımcılığı ve şiddeti önleyeceği, onları güçlendireceği ve bunun toplumsal açıdan yararı önemle vurgulanmış” ve 11 Ekim'lerin “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kabul edilmesine oybirliğiyle karar verilmişti.

Türkiye’de kız çocuklarının sadece cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizliklerin birini diğerinden ayırmıyor, hepsini aynı önem derecesinde görüyoruz. Eşitsizliğin eşitsizliğe yol açtığını biliyoruz.

Toplumsal normların ve sosyal hayatın değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu değişimin eşitliğe yönelerek olması için kız çocuklarının statülerinin iyileştirilmesi gerektiğini biliyoruz.  Kız çocuklarına eğitim hakkına ulaşmalarını, ayrımcılığa uğramadan yaşama hakkına sahip çıkmalarını öğretmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Gerçekten de hayatı için ‘’verilen’’ kararlar bağlamında kendisinin de bu kararların alınmasına katılım sağlayan kız çocuklarının eşitliğe, iyiliğe ve adil dünyaya olan inançlarını yeşerteceğine ve devam ettireceğine inanıyoruz. Kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara düşen yükümlülüklerin de tekrar tekrar hatırlatılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Eminiz ki her çocuk değer gördüğünde, dinlenildiğinde, fırsat verildiğinde, insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanabilecek ve kendisinden sonra gelecek çocuklar için geçtiği yolları sağlamlaştıran adımlar atabilecektir.

Türkiye’de kız çocuklarının

kalıp yargılardan uzak,