Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 19.09.2019 17:23
  • Etkinlik : 18.09.2019

Almanya Federal Üniversitesi’nden Bir Heyet Baromuzu Ziyaret Etti

Almanya Brühl Federal Üniversitesi’nden  (Federal University of Applied Sciences for Public Administration) Prof. Dr. Dr. Arndt Künnecke ve 21 kamu yönetimi öğrencisi, 18 Eylül 2019 Çarşamba günü saat 15.00’te İstanbul Barosu’nu ziyaret ettiler. Heyeti, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Dr. Ayça Özok Ener, Av. Sinan Naipoğlu ve Av. Selahattin Meriç karşıladılar. Toplantıya, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi Av. Uğur Tabak da katıldı.

Toplantıda açılışını yapan Yönetim Kurulu Üyeleri  Özok Ener, Naipoğlu ve Meriç, heyete ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Sonrasında, Tabak, heyetin başkanlık sistemi konusundaki soruları üzerine, Türkiye’de başkanlık sistemi hakkında bir sunum yaptı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen, aslen bir rejim değişikliğini ifade eden sistemin demokrasinin olmazsa olmazı kuvvetler ayrılığı ilkesini yok ettiği, OHAL ile devam eden süreçte yargının yürütmenin baskısı altına girdiği, baskının sadece yargı kararlarını değil, halkın doğru bilgi edinme hakkını ve basın özgürlüğünü de açılan davalar ve otosansür yoluyla etkilediği hususları ele alındı.

Sunumun ardından, soru cevap şeklinde devam eden toplantıda, Türkiye’de yargının durumu, hakim savcı atamaları, avukatların karşılaştığı savunma hakkı ihlalleri, 15 Temmuz darbe girişimi ve olağanüstü hal ile KHK’ların avukatlara ve demokrasiye etkileri, vb. konu başlıkları ele alındı.

Yönetim Kurulu Üyesi Özok Ener, Türkiye’de vatandaşların yargıya güvenini tesis etmede avukatların ve baroların rolüne vurgu yaptı, adil yargılama ve hukukun üstünlüğü için baroların mücadelesinden söz etti. Bir soru üzerine, 31 Mart seçim sürecine değinen Naipoğlu,  seçimleri güçlü bir demokrasi kültüründe sandığın seçmenin yanı sıra değiştirebilme yetisine de sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Naipoğlu, AB’ye giriş sürecinde 23 ve 24. fasılların açılmasının Türkiye’nin demokratikleşme sürecine katkı sağlayacağını, söz konusu fasılların açılması hususunda Avrupa’nın desteğinin büyük önem taşıdığını ifade etti.