Unvanı boş bıraktınız!

• Son Güncelleme : 13.09.2019 09:31
  • Haber Giriş : 04.09.2019 10:10
  • Etkinlik : 02.09.2019

Başkan Durakoğlu, TV Kanallarında Adli Yıl Açılışına İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, telefonla, konuk olarak katıldığı TV kanallarında yeni adli yılın açılışı dolayısıyla yapılan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Durakoğlu, 02 Eylül 2019 Pazartesi günü Global Haber kanalında yayınlanan MÜZAKERE programına konuk olarak katıldı.

Programda, yeni adli yılın açılış törenine İstanbul Barosu ve diğer 51 baronun katılmama kararına açıklık getiren Durakoğlu şunları söyledi: “Yargıtay’da yapılması gelenek hale gelmiş olan yeni adli yıl açılışına İstanbul Barosu olarak ilk kez davet edildik. Bu bizim için son derece anlamlıydı. İçinde bulunduğumuz koşullarda çok ciddi yargı sorunlarıyla karşı karşıyayız. Sistem tartışmalarının yoğun olarak yapıldığı, yargının yürütmenin baskısı altına girdiği bir zaman diliminde Yargıtay Başkanlığı bu yıl adli yıl açılışının Anayasanın 104. Maddesiyle doğrudan doğruya yürütmenin başı olarak tanımlanan cumhurbaşkanlığının bir mekânında yapılması kararını aldı. Bu karar bizi çok üzdü. Çünkü bu basit bir konum tayini olarak izah edilemez. Yargıtay bu tartışma ortamında kendisinin nerede bulunduğunu açık açık ilan etmiştir. Yürütmenin yargı üzerindeki baskısının meşrulaştırılması anlamına gelen bir konum tayini yapılmıştır. Bu durum özellikle yargıçların uyması gereken uluslararası Bangalor etik kurallarının ilgili maddesinde belirtilen hâkimlerin bağımsız ve tarafsız olmalarının yanı sıra bağımsız ve tarafsız görünmeleri ilkesine de aykırılık oluşturmuştur. Ayrıca aynı Yargıtay birkaç hafta önce kendi etik kurallarını ilan etti ve bu etik kurallara kendisi uymadı. Biz böyle bir tabloya ortak olmamak için adli yıl açılışına katılmadık”.

Erhan Ertürk’ün yönettiği Müzakere programına, Av. Yasin Şamlı, Av. Hüseyin Ersöz, Emekli Savcı Alaeddin Varol katıldı. Programın ilk bölümünde yeni adli yıl açılışı, ikinci bölümünde yargı reformu, üçüncü bölümünde ise yönetim sistemi konuları ele alındı.

Başkan Mehmet Durakoğlu, daha sonra Halk TV’de yayınlanan Ayşenur Arslan’ın yönettiği “Medya Mahallesi” adlı programa konuk oldu.

Yeni adli yıl açılış törenine katılmama nedenlerini tekrarlayan Durakoğlu, yargının sorunlarına dikkat çekti. Durakoğlu özetle şöyle konuştu: “Yargıda çok ciddi sorunlarımız var. Yargı ciddi biri bunalım içersinde. Bunun için zaman zaman yargı reformu strateji Belgeleri gündeme taşınır. 2009’da da bir belge vardı. Ve beş yıl için uygulamaya konuldu. Hiçbir şey yapılmadı. Strateji belgesi ortada dururken 2010 yılında Türkiye referanduma gitti ve yargı FETÖ’ye teslim edildi. 2015’de yeni bir yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlandı. 2009’daki belge aynen yeni belgenin içinde yer aldı. Bu belgenin açıklanmasından kısa süre sonra 15 Temmuz Darbe girişimi oldu, OHAL ilan edildi, OHAL kararnameleriyle tam tersi yapıldı. Türkiye hukuk alanında bir adım ileri gitmediği gibi 10 adım geri gitti. Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesinde ise bir yenilik yok. 2009, 2015 belgelerinin yeni belgede virgüllerinin yeri bile aynı. Bu mantığı iyi kavramak gerekiyor”.

Baroların yapısı, işlevi ve çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Durakoğlu, baronun diğer meslek odalarından farklı bir yapısı ve misyonu bulunduğunu, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti konusunda iktidardan gelen ihlallerle uğraşmak gibi kendisine kanunla verilmiş görevler bulunduğunu bildirdi.

Dünyada bir eşi bulunmayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin demokrasinin temele ilkesi kuvvetler ayrılığına son verdiğini ve yargının baskı altına alındığını kaydeden Durakoğlu, “Yeni sistemin ortaya çıkmasından sonra yargının yürütmeyi denetleme yetkisi sıfırlanmıştır” dedi.

02 Eylül 2019 Pazartesi günü Halk TV haber programına telefonla katılan İstanbul Barosu Başkanı Av Mehmet Durakoğlu,  “Yargının Yürütme karşısında baskı altında olduğunun bir anlamda meşrulaştırılması anlamına gelecek bu günde kendimizi ortak hissetmediğimiz için toplantıya katılmadık” dedi.

Siyasal iktidarın terbiye edilmiş barolar ya da majestelerinin barolarını istediğine vurgu yapan Durakoğlu, oysa geriye dönüp bakıldığında tarihin hiçbir döneminde baroların böylesine terbiye edilmek gibi bir ihtiyacı olmadığını bilmek gerektiğini söyledi.