Unvanı boş bıraktınız!

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü Basın Açıklaması

İSTANBUL BAROSU

Çocuk Hakları Merkezi

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran tarihi, 2002 yılında Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edilmiştir.

Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) raporuna göre, tüm dünyada 73 milyonu “tehlikeli” işlerde olmak üzere halen 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. Türkiye’de ise çalışan çocuk sayısı 2 milyon gibi tehlikeli bir sayıya yaklaşmaktadır. Çocuğun kişisel, fiziksel ve zihinsel gelişimine engel olan çocuk işçiliği Türkiye’de yüksek sayıda olması vahim bir noktada olduğumuzu gösterir. Bu konuda kamu otoritesi, gerek mevzuatta gerek istihdam alanında çocuk işçiliğine engel olacak çalışmalar yapmalıdır. Özellikle işverenlere uygulanacak denetimlerinin arttırılması ve yaptırımların caydırıcı olması gerekmektedir.

Keza Türkiye’nin taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi çocuk işçiliğini engellemek taraf devlete sorumluluk yüklemiştir.

1. Taraf Devletler, çocuğun, ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlâksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırılmasına karşı korunma hakkını kabul ederler.
  2. Taraf Devletler, bu maddenin uygulamaya konulmasını sağlamak için yasal, idari, toplumsal ve eğitsel her önlemi alırlar. Bu amaçlar ve öteki uluslararası belgelerin ilgili hükümleri göz önünde tutularak, Taraf Devletler özellikle şu önlemleri alırlar:
    1. İşe kabul için bir ya da birden çok asgari yaş sınırı tespit ederler;
    2. Çalışmanın saat olarak süresi ve koşullarına ilişkin uygun düzenlemeleri yaparlar.
    3. Bu maddenin etkili biçimde uygulanmasını sağlamak için ceza veya başka uygun yaptırımlar öngörürler.

Onlara güzel bir gelecek sunmakla yükümlü olduğumuz çocukların kişisel, fiziksel ve zihinsel gelişimleri için istihdam (sanayi, film seti, maden vb.) alanlarında değil de oyun oynama hakkı olan parklarda olmaları gerekmektedir.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi