Unvanı boş bıraktınız!

• Son Güncelleme : 13.05.2019 14:49
  • Haber Giriş : 14.05.2019 09:10
  • Etkinlik : 14.05.2019

Beşiktaş Kulübü Başkanı’nı Kadına Yönelik Sözleri ve Zihniyeti Nedeniyle Kınıyoruz!!

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Basına ve Kamuoyuna Açıklaması

Ülkemizin en büyük spor kulüplerinden olan Beşiktaş’ın Başkanı Fikret Orman “onlar karı gibi arkadan konuşurlar“ şeklinde sözleriyle kadınları aşağılamış ve sonrasında oruç olduğu gerekçesine sığınarak özür dilemiştir. Daha önceki yıllarda Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu “öleceksek adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız. Bizi kadın gibi yaşatmaya kimsenin gücü yetmez“ sözleriyle bir yandan kadınları aşağılamış, diğer yandan da şiddet içerikli bu sözleriyle toplumsal cinsiyet ayrımı yaptığını açıkça  ortaya koymuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti uluslararası birçok sözleşmeyi ve en son 2011 yılında “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi- İstanbul Sözleşmesi” ni onaylayarak kadınlara karşı her tür ayrımcılığı ortadan kaldırmayı ve kadına yönelik şiddeti önlemek için her tür düzenlemeleri yaparak tedbirleri almayı taahhüt etmiştir. Sözleşmenin 12. Maddesinde ;

Taraf Devletler, kadınların aşağı bir cins olduğu veya erkekler ile kadınlar için alışılagelmiş rollerin bulunduğu düşüncesine dayanan önyargıları, örf ve adetleri ,gelenekleri ve her türlü uygulamaları yok etmek amacıyla kadınların ve erkeklerin sosyal ve kültürel davranış kalıplarının değiştirilmesi için gerekli tedbirleri alır“ denilmekte olup, buradan devletimizin kalıplaşmış önyargıları, örf ve adetleri, gelenekleri ortadan kaldırmayı kabul ve taahhüt ettiği açıkça anlaşılmaktadır.

Bu durumda, kadınları aşağılayıcı bu tarz sözlere son verilmesini, bu açıklamayı yapanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını ve özellikle sporda kadınlar üzerinden oluşturulan ayrımcı tüm söylemlere son verilmesi için yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınmasını ve düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı hakkında yasal yollara başvuracağımızı ve ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu’na da şikâyet edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi