Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 10.04.2019 11:24
  • Etkinlik : 10.04.2019

Laiklik İlkesi Demokrasinin Ve Kadın Haklarının Güvencesi Basın Açıklaması

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi         İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği

91 yıl önce 10 Nisan 1928 tarihinde, devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasının sağlanması gerekçesiyle Anayasada yapılan değişiklikle ilk adımı atılan laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarımızda da devletin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

1924 Anayasasının 2. maddesinde yer alan “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” hükmü değiştirilmiş ve  Dini İslam’dıribaresi çıkarılmıştır. Böylece, yurttaşların dini inançlarına dayalı ayrım yaşamaları önlenmiştir.

Laiklik,  din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke olmasının yanında, aynı zamanda eğitimin, yönetimin, hukukun dayanağı olması gereken  laiklik ilkesi, barış içinde birlikte yaşamamızın, din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenin temelidir.

Ülkemizde hukuk birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, kadın haklarının da güvencesidir.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler göz önünde tutulduğunda laikliğin korunmasına bugün her zamandan çok ihtiyaç olduğuna inanıyor, çocuklarımızın ve ülkemizin aydınlık geleceği için laik ve bilimsel eğitimden ödün verilmemesi gerektiğini kamuoyuyla paylaşıyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi           İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği