Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 09.03.2019 14:43
  • Etkinlik : 08.03.2019

Kadının Özgürlüğü Baltalandıkca Mücadelesi Güçlenecektir

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü, toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir kez daha vurgulanması için olası gören Kadınlar, çağdaş dünyanın bu eşiğinde onlarla birlikte olmak isteyenlerle omuz omuza vererek İstiklal Caddesine çıkmak istediklerinde gazlı, sopalı güvenlik güçleriyle karşılaştılar. Kadın olarak toplumda aldıkları rolü çoğaltmak isteyen, uğradıkları şiddete dair şikayet söyleyen, eşitlik talep edip onurlu yaşamanın yolunu arayan kadının bu çabasına dün İstiklal Caddesinde TOMA'lar gaz sıktı.

Demokratik ülke olma iddiasının asgari düzeyde de olsa hakedilmesinin ilk koşulu olan ifade özgürlüğünün bir yürüyüşle kullanılması bile hazmedilemedi. Özünde siyasal bir yaklaşım barındırsa da, erkek egemen yaklaşımların biçimlendirdiği yasakçı zihniyetin bu denli haklı ve masum bir talep karşısında tahammül göstermesi gerekirken, üstelik kadınlara karşı "şiddet kullanan" bir güvenlik(!) algısını seçmiş olması utanç vericidir. Dünyanın her yerinde haklı taleplerini kendi toplumlarına ulaştırıp onların yeniden düşünmelerine olanak arayan kadınların, aynı olanağı ülkemizde bulamıyor olmasının "hukuken" izah edilebilen bir gerekçesi yoktur. Toplantı ve Gösteri kavramlarının taşıması gereken anlamlarını kısıtlayan bir düzenlemenin "kanunilik" vasfı, onu "hukuki" kılmamaktadır. Siyasal iktidarın bu denli masum talepler karşında gösterdiği gazlı sopalı tavır, onun demokrasiye bakışını anlatmakla kalmaz, geldiğimiz totaliter algının ilanına da neden olur.

Dün İstiklal Caddesinde engellenen bir yürüyüş değildir sadece... Tek tek yapılan yürüyüşlerin kadınlara yüklediği yeni bir bilinç ve mücadele azmidir.

İstanbul Barosu toplumsal cinsiyet eşitliği uğruna mücadele veren kadınlarımızla İstiklal Caddesinde her zaman güçbirliği içinde olacaktır.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI