• Son Güncelleme : 12.11.2018 19:30
  • Haber Giriş : 08.11.2018 12:46
  • Etkinlik : 08.11.2018

Yargıtay’dan Açıklama Bekliyoruz

Yargıtay Başkanlığı tarafından yayınlanan “Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi ve Taslak Uygulama Tedbirleri” metninin “İlke 3” başlıklı bölümünde yargının, kendi sistemine erişimi kolaylaştırması anlatılırken, son tümce olarak yer alan ibare, Baromuzun kaygısına neden olan bir içerik taşımaktadır.

Bu içerik ülkemizdeki tüm meslektaşlarımız için de aynı kaygıyı davet etmiştir.

Metinde; “ Mahkemeler, avukatlık yetkisi olmayan uygun kişilerin mahkeme nezdinde tarafları temsil etmesine izin verebilir” şeklinde bir tümce yer almaktadır.

Bu tümce ve ifade ettiği anlam, Avukatlık Kanununa açıkça aykırıdır. Avukatlık yetkisinin, bu sıfatı taşımayanlar tarafından kullanılmasının cezai yaptırımlar içerdiği, açıkça düzenlenmiş olmasına karşın, Yargıtay gibi bir kurumsallıktan yapılan bu açıklama, ciddi bir kaygının davetiyesidir. Kaldı ki, bu düzenleme sadece kanunen değil, hukuken de normatif olarak da doğru bir düzenlemedir.

Kanunun suç saydığı, hukuka da uygun olan bir düzenlemeye rağmen, mesleğimizin “uygun kişiler” tarafından da yapılacağına ilişkin bir “izin” mekanizmasının öngörülmüş olması, avukatlar için bu aşamada “kaygıyı” ifade edecektir. Ancak bilinmelidir ki, Yargıtay tarafından bu kaygının giderilmemesi, Baroların çok ciddi tepkilerinin haklı nedeni olmaya dönüşecektir.

Avukatlık mesleğinin, son yıllarda özellikle de iş alanlarının daraltılması ve “ikame edilebilir yeni meslekler (!) ihdası” suretiyle getirildiği nokta, bu türden yaklaşımlar karşısında şimdi hangi tehditlerle de karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

İstanbul Barosu olarak Yargıtay’dan ivedi olarak bir açıklama bekliyoruz. Asla kabul edemeyeceğimiz bu tümce karşısında Baro olarak alacağımız tavır, bu açıklama ile belirginleşecektir. Bu amaçla, İstanbul Barosu olarak Yargıtay Genel Sekreterliğine yazdığımız yazı ile başvuruda bulunarak cevabını da meslektaşlarımıza ulaştıracağız.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI