İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yeni Eğitim Dönemi açılışı, 22 Ekim 2018 Pazartesi günü Saat 13.30’da İstanbul Barosu Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu ve SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, günde 4 saat, haftada 5 gün ve 3 hafta sürecek toplam 60 saatlik eğitim programı hakkında bilgi verdi. Naipoğlu ayrıca, staj boyunca stajyerlerin uyması gereken kurallar ile stajyerin hak ve yükümlülükleri hakkında uyarılarda bulundu.
Açılışın ilk dersinde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, içinde bulunduğumuz koşullarda, staj eğitimini çok zorlanarak ve olağanüstü koşullarda, sadece staj yapmak isteyenleri mağdur etmemek için büyük bir fedakârlıkla gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Durakoğlu, “Staj döneminde avukatlığa ait ne öğrenecekseniz üç hafta içinde olacak. Hukuk Fakültesinin size öğrettikleri pratik olarak sizin avukatlığı kazanmanıza ilişkin hiçbir yeterlilik taşımıyor. Fakülte eğitimi yorumlama gücünü verdi ama pratikte ne ile karşılaşacağınızı size ilk öğreten yer stajdır. Stajın sonunda bir sınav varmış gibi öğrenmeye çalışmanızın size çok büyük yararı olacak” dedi.
Stajla ilgili çok ciddi eksiklikler ve çelişkiler bulunduğunu, bunların büyük bir bölümünün yasadan kaynaklandığını belirten Durakoğlu, örneğin devletin hâkim ve savcıya staj yaparken maaş ödediğini, avukat staj yaparken ise maaş almasını yasakladığını bildirdi.
Hukuk eğitim sistemindeki keşmekeşlere dikkat çeken Durakoğlu, yetersizlikler yüzünden ortaya çıkan kalite sorununun ekonomik soruna dönüşmeye başladığını kaydetti.
Konuşmasında teknolojik gelişmelere de değinen Mehmet Durakoğlu, özetle şöyle konuştu:”Avukatlık değişecek, avukatlıkta yeni bir model ortaya çıkacak. Bu modele kendisini uydurabilen meslektaşlarımız da modelin içersinde bir ölçüde başarılı olabilecek. Bu modele uyum sağlayamayanlar başarılı olamayacak. Dijitalleşme ve yapay zekâ bazı meslekleri ortadan kaldırdığı gibi yeni yeni meslekler de meydana getirebiliyor. Dünya bu yöne doğru gidiyor. Size anlatmaya çalıştığım şey, kendinizi geliştirmenin gerekliliğidir”.
SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta da, staj süresince öğrenilen avukatlık hukuku ve disiplin hukukunun avukatlık pratiğinde çok önemli yer tutacağını söyledi.
Teknolojik gelişmeleri inkâr etmenin mümkün olmadığını, bu gelişmeyi durdurmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Usta, “Ancak biz insanız, insan vicdan sahibidir. Mesleğinizde mümkün olduğu kadar sosyalleşin. Önemli olan teknolojinin insanlık yararına kullanılabilmesi, yani teknolojik gelişme ile sosyal gelişmesinin paralel gelişmesidir. O nedenle sürekli okuyun, kendinizi geliştirin, günlük tutun. Edebiyata, sanata yabancı kalmayın Aslında Hukuk da bir sanattır” dedi.
Konuşmaların tamamlanmasından sonra derslere devam için Staj Eğitim Merkezine geçildi.