• Son Güncelleme : 04.11.2018 01:08
  • Haber Giriş : 22.10.2018 10:04
  • Etkinlik : 22.10.2018

Başkan Durakoğlu Güven Tazeledi

İstanbul Barosu Başkanlığı’na Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av. Mehmet Durakoğlu yeniden seçildi.

İstanbul Barosu olağan Genel Kurulu 20-21 Ekim 2018 Cumartesi ve Pazar günleri Sütlüce’deki Haliç Kongre Merkezi Haliç Salonunda toplandı.

Genel Kurulun ilk günü gündem görüşüldü, ikinci günü olan 21 Ekim 2018 Pazar günü seçim yapıldı.

Seçime 10 grup katıldı. 41.462 üyesi bulunan Baronun 26756 üyesi 105 sandıkta oy kullandı.

Seçimde 8 dönemdir İstanbul Barosu’nu yöneten Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Mehmet DURAKOĞLU yeniden İstanbul Barosu Başkanlığı’na seçildi.

Resmi olmayan sonuçlara göre seçim sonunda grup adaylarının aldıkları oy ve oranları şöyle:

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu

Avukat Çiğdem Koç

11 oy

%0.04

İstanbul Barosu Başkanlığına Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Mehmet Durakoğlu, yeniden seçildi. Grubun, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu ve Türkiye Barolar Birliği delege listesi de Genel Kurulca onaylandı.

Açılış için yeterli imzanın toplanmasından sonra kürsüye gelen İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Genel Kurulu yönetecek Divan oluşturulacağını, bunun için bir önergenin bulunduğunu bildirdi. Durakoğlu, önergeyi Genel Kurulun onayına sundu. Genel Kurul, Divan Başkanlığına Av. Mustafa Şeref Kısacık,  Divan Başkan Yardımcılığına Av. Gülendam Şan Karabulutlar, Üyeliklere Av. Duygu Buğdaycıgil ve Av. Figen Erbek’in önerilmesini onayladı.

Başkan Kısacık, Genel Kurulun kendilerine gösterdiği güven için teşekkür etti ve Genel Kurula çalışmalarında başarılar diledi. Daha sonra Divan Başkanı, Genel Kurulu, Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Atatürk, çalışma arkadaşları, şehitlerimiz ve yitirdiğimiz meslektaşlar için saygı duruşuna davet etti. Bunu İstiklal Marşı izledi. Daha sonra İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka, dönem içinde yitirdiğimiz meslektaşlar için Genel Kurulu saygı duruşuna davet etti ve tek tek adlarını okudu.

Divan Başkanı Şeref Kısacık Genel Kurul çalışmalarında uygulanacak gündemi okuyarak üyelerin oylarına sundu. Gündem kabul edildi.

Divan, Genel Kurulu açış konuşmasını yapmak üzere Başkan Av. Mehmet Durakoğlu’nu kürsüye davet etti.

140 yıldır hak mücadelesi yapan bir hukuk kurumu olarak bugün İstanbul Barosunun sadece bir meslek kuruluşu olmanın ötesinde anlamlar taşıdığını belirten Durakoğlu, “Bize bugün burada yargı bağımsızlığının toplumsal bir sorun olduğunu, insan haklarının onurlu yaşamak için gerekli olduğunu, bu arayışın temelinde halkın hak arama özgürlüğünün bulunduğunu haykırarak halkımıza anlatmalıyız” dedi.

Hak arama özgürlüğünü savundukları için avukatların zulüm gördüğünü, yasaya aykırı olarak iş yerlerinin arandığını, gözaltına alındıklarını, tutuklandıklarını, yargılandıklarını, tahliye edilir edilmez yeniden tutuklandıklarını kaydeden Durakoğlu, hâkimle tartıştığı için duruşma salonunda atılanın avukat değil, aslında ‘adalet’ olduğunu vurguladı.

Konuşmasında 15 Temmuz ve OHAL süreci ile günümüzde yaşanan hukuksuzlukları da değerlendiren Mehmet Durakoğlu,  yargının tamamen kuşatma altında bulunduğunu, artık bu ülkede kuvvetler ayrılığı bulunduğuna kimsenin inanmadığını, son rahip krizinin yürütmenin yargı üzerindeki baskısına tipik bir örnek olduğunu ve bu ortamda hukukçulara, ‘hukuk mücadelesi’ yapmaktan başka bir seçenek bırakılmadığını anlattı.

Konuşmasının son bölümünde meslek sorunlarına da değinen İstanbul Barosu Başkanı, özellikle sorumsuzca açılan hukuk fakülteleri ve bunların bazılarının yetersiz eğitimle mezun ettikleri öğrencilerin staj taleplerinin ihtiyacı ifade eden bir sayı olmaktan çıktığını, bu sonucun birden fazla sorumlusu olsa da genç meslektaşlara bir kusur yüklenemeyeceğini, sorunun çözümü için gerekenlerin yapılmasında çok geç kalındığını ifade etti.

Durakoğlu, konuşmasının sonunda seçime katılan gruplara başarılar diledi.

Başkanın konuşmasından sonra İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka son Genel Kurul tutanak özetini okudu. Daha sonra Yönetim Kurulunun 2016-2018 dönemi Çalışma Raporunun görüşmelerine geçildi. Çalışma Raporu hakkında verilen bir önergede, rapor, süresi içinde hazırlanıp dağıtıldığı için raporun okunmuş olarak kabulü istendi. Genel Kurul önergeyi kabul etti ve onayladı.

Aynı madde çerçevesinde daha önce kurayla belirlenen sıraya göre seçime katılacak 9 grup ve bir bağımsız başkan adayı adına konuşmalara geçildi. Grup başkan adaylarının konuşmalarından önce ve sonra olmak üzere 20 avukat kendi gruplarını tanıtan konuşmalar yaptılar.

Sıralamaya göre, Avukat Hareketi Başkan Adayı Av. Dr. Başar Yaltı, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Kaptan Yılmaz, Özgürlükçü Demokrat Adaylar Grubu Başkan Adayı Av. E. Eren Keskin, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Mehmet Durakoğlu, Ortak Hedef Platformu Başkan Adayı Cem Kaya Karatün, Baroda Değişim ve Gelişim Grubu Başkan Adayı Prof. Dr. Talat Canbolat, Kendi adını taşıyan Grubun Başkan Adayı Av. Fikret İlkiz, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Yükseliş Grubu Başkan Adayı Av. Hasan Kılıç, Avukat Hakları Grubu Başkan Adayı Av. Gökhan Ahi ve bağımsız Başkan Adayı Av. Çiğdem Koç konuştu.

Başkan adaylarının konuşmalarından sonra gündemin 7. Maddesi ele alındı. Çalışma Raporu içinde yer alan 2016-17 yıllarına ait baro kesin hesaplarının okunmuş olması kabul edildi.  Raporların görüşülmesinden sonra Yönetim ve Denetleme Kurulu aklanması ayrı ayrı oya sunuldu. Oy çokluğuyla her iki kurul da aklandı.

9. maddeye göre yeni dönem üye aidatının belirlenmesi için Divan Başkanlığına sunulan önergeler okundu, tartışıldı ve Yönetim Kurulunun ‘aidatlar aynen devam etsin’ görüşü oy çokluğuyla kabul edildi. Kamu avukatları ile Mesleğe yeni başlayan avukatların ilk beş yılda aidatın yarısını ödemeleri de Genel Kurulca onandı.

10. maddeye geçildi. Avukatlık Yasası’nın 81. maddesinin 4. fıkrası uyarınca 01.10.2018-01.10.2020 dönemi bütçe tasarısının görüşülmesi ve Yönetim Kuruluna fasıllar arası aktarma yetkisinin verilmesi görüşüldü ve karara bağlandı.

Gündemin 11. Maddesinde yargı ve meslek sorunları görüşüldü. 12. Maddeye göre dilekler bölümünde söz almak isteyen bulunmadığı ve gündem tamamlandığı için Divan, Genel Kurul toplantısını sona erdirdi.

İ