Avukat Girişi:  Kullanıcı Adı: Şifre:

Stajyer Avukat Girişi «
Şifremi Unuttum «
Üye Ol «

ANASAYFA | BARO LEVHASI | ETKİNLİK TAKVİMİ | HABERLER | BARONET | BİLGİ HAVUZU | İLETİŞİM | ENGLISH
 Tarihçe
 UYAP Faaliyetlerimiz
 Yararlı Bilgiler

Alexa Toolbar
İŞ MAHKEMELERİNDEKİ DAVA SÜRECİ İŞÇİNİN YANI SIRA AİLELERİ DE MAĞDUR EDİYOR Haber » Güncel
Son Güncelleme: 07.06.2010 17:22:48
Haber Giriş Tarihi: 07.06.2010 17:22:04
Etkinlik Tarihi: 04.06.2010

İŞ MAHKEMELERİNDEKİ DAVA SÜRECİ İŞÇİNİN YANI SIRA AİLELERİ DE MAĞDUR EDİYOR

İstanbul Barosu Başkanlığınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna yazılan yazıda, iş mahkemelerinde dava sürecinin çok uzadığı, genellikle işçi çıkarmalarına ilişkin davaların yoğunluk kazandığı belirtilerek uzayıp giden yargı sürecinin işçinin yanı sıra ailesini de mağdur ettiği, bu nedenle bir önce önlem alınması gerektiği bildirildi.

Başkanlığın 4 Haziran 2010 tarih ve 633 Gündem sayılı yazısı şöyle:

Bakırköy 3. İş Mahkemesi hâkiminin Yargıtay üyeliğine tayini nedeni ile yaklaşık 7 aydır mahkemeye yeni hâkim atanmadığı, uzun süren tedavisi nedeni İle Kadıköy 2. İş Mahkemesine yaklaşık 1 yıldır geçici hâkimlerin baktığı, duruşmalarda sadece yeni gün verildiği, Beyoğlu’ndaki 2 tane iş mahkemesinin mevcut iş yükünü karşılayamaması nedeni ile uzun süreli duruşma günleri verdikleri, iş mevzuatında değişiklikler ile birlikte yeni dava türlerinin görülüyor olması, son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz etkisi ile işten çıkartmaların artması nedeniyle iş mahkemelerinin iş yükünün arttığı, buna karşın aynı doğrultuda mahkeme sayılarının artmadığı, artan iş yükü ile birlikte kıdem tazminatı ile ilgili davaların temyiz yeri olan Yargıtay 9. Dairesinin ortalama 2 yılda dosyalan karara bağladığı, iş kazası ve işe iade davalarının Yargıtay'da bekleme sürelerinin ortalama 1 yıl olduğu, İstanbul'da iş davalarının ortalama görülme zamanının 1,5 yıl olduğu anlaşılmaktadır.

Yargının artan iş yükü karşısında aynı doğrultuda mahkeme sayılarında artış olmamaktadır. Yargının işlerliğinde İstanbul özelinde tespit ettiğimiz aksaklıklar ve çözüm önerileri pek çok kez sayın kurulunuza ilettik. Yargının gerçek sorunu olan ilk derece mahkemeleri ve yüksek mahkemelerde iş yükü, hâkim alımı ve iş yükü planlaması ile çözüme kavuşturulabilir. Özellikle İş Mahkemelerinde görülmekte olan davalar, işten çıkartılmış olan işçinin alın teri olan işçilik hakları ile ilgili davalardır. Bu tür davalarda yargının geç işleyişinde yalnız davacı değil, davacı işçinin geçindirmekle yükümlü olduğu ailesi de mağdur olmaktadır. Ülkemizde özellikle son dönemde işsizlik oranlarının yüksekliği bilinen bir gerçektir. Bu gerçeklik yargıya da taşınmaktadır. Hâkimlerimizin insanüstü bir gayretle çalışmaları tek başına yeterli olmamaktadır. Kaldı ki yurtdışındaki meslektaşları ile kıyaslandığında bu sorunun sadece hâkimlerimizin sırtına yüklenerek ertelenmesi de hakkaniyetle örtüşmez.

Belirtilen sorun ve çözüm önerilerini Sayın Yüksek Kurulunuzun bilgi ve takdirlerine sunarız.

Saygılarımla.

TBB İcratek

Litai Otel

AİDAT İŞLEMLERİ
KREDİ KARTI AİDAT ÖDEME FORMU formlarının doldurularak Baro Muhasebe Servisinin 0212 245 63 52 nolu faksına gönderilmesi gerekmektedir);             Aidat ödemelerinizi Vakıfbank İstanbul Adalet Sarayı Şubesi TR51 0001 5001 5800 7286 2874 96 nolu hesaba yapabilirsiniz.

ÇAĞLAYAN ADALET SARAYI Aidat Ödemelerinizi haftaiçi hergün 09:00-16:00 saatleri arasında nakit veya kredi kartınız ile 1.bodrum katta yer alan Baro Merkezinde yapabilirsiniz.(-1 Kat/C1 Blok)

ANADOLU ADALET SARAYI Aidat Ödemelerinizi haftaiçi hergün 09:00-16:00 saatleri arasında nakit veya kredi kartınız ile E Blok zemin katta yer alan Baro Merkezinde yapabilirsiniz.

BAKIRKÖY ADALET SARAYI Aidat Ödemelerinizi haftaiçi hergün 09:00-16:00 saatleri arasında nakit veya kredi kartınız ile 1.kat 155 nolu odada yapabilirsiniz.

Şahkulu Mahallesi, Serdar-I Ekrem Sokak, No:7 Galata-Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: +90 (212) 251 63 25  -  Fax: +90 (212) 293 89 60  -  E-Posta: baro@istanbulbarosu.org.tr