• Son Güncelleme : 24.04.2014 20:15
  • Haber Giriş : 24.04.2014 19:28
  • Etkinlik : 22.04.2014

Muhakeme Hukuk Açısından Adli Bilişim

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi, Adli Bilişim Derneği ve İstanbul Medipol Üniversitesi Bilişim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen ‘Muhakeme Hukuk Açısından Adli Bilişim’ konulu panel 22 Nisan 2014 Salı günü saat 13.00’da Üniversitenin Haliç Yerleşkesinde yapıldı.

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, açılışta yaptığı konuşmada, panelde adli bilişim konusunun muhakeme hukuku açısından ele alınacağını belirtti ve toplantıda bildiri sunacak konuşmacıları tanıttı.

Bilişim Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Sertel Şıracı’nın yönettiği toplantıda konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi ve Adli Bilişim Uzmanı Mustafa Sansar, adli bilişim hakkında bilgi verdi. Sansar konuşmasında, delil toplama süreçleri, delillerin bulunabileceği ortamlar, ilk müdahalede dikkat edilmesi gereken hususlar, delillerin korunması, kopyalanması (imaj) ve en çok rastlanan bilişim suçları konusunda açıklamalar yaptı.

Adli Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Dokurer de adli bilişim açısından delillerin bütünlüğü üzerinde durdu. Dokurer konuşmasında, hash fonksiyonu ve algoritmaları, diskin hash değerinin hesaplanması, delillerin toplanması esnasında imajlarının alınarak hash değeri hesaplandıktan sonra medyanın sahibine geri verilmesi konusunu anlattı.

Bilişim Hukuk Komisyonu Üyesi Av. F. Ünsal Özmestik ise uygulamada dijital delillerin değerlendirilmesi konusunu ele aldı. Özmestik, dijital delillerin toplanması ve değerlendirilmesi konusunda uygulamada zorluklarla karşılaşıldığını, bunların başında hukuka aykırı delillerin geldiğini bildirdi.

Toplantının ikinci bölümünde konuşan Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, Ceza Muhakemesi Yasasında, başka yöntemlerle delil elde edilemediği zaman dijital delil elde etme yoluna gidilebileceği hükmünün bulunduğunu bildirdi. Bunun dışında elde edilen delillerin hukuka aykırı olacağını vurgulayan Dülger, yasa ile uygulama yönetmeliği arasında tutarsızlıklar bulunduğunu belirtti ve dijital yöntemlerle hukuka uygun delil elde etmenin çok zor olduğunu söyledi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Kale de adli bilişim konusuna medeni usul hukuku açısından yaklaştı.

Oturum sonlarında konuşmacılar katılımcıların yönettikleri soruları yanıtladılar. Panel sonunda ise konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.