• Son Güncelleme : 15.03.2013 11:26
  • Haber Giriş : 15.03.2013 11:07
  • Etkinlik : 15.03.2013

Adli Bilişimin Hukuki Ve Teknik Analizi

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi ile Adli Bilişim Derneğince düzenlenen ‘Adli Bilişimin Hukuki ve Teknik Analizi’ konulu panel, 13 Mart 2013 Çarşamba günü saat 9.30-17.00 arasında Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Av. Taner Sevim, bugüne kadar hep bilişimin hukuki boyutlarının ve sorunlarının tartışıldığını, ilk kez bu panelde bilişimin hem adli hem de hukuksal sorunlarının ele alınacağını bildirdi.

Adli Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı Halil Öztürkci de, açılış konuşmasında, Adli Bilişim Derneğinin kuruluş amacı ve eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra panele geçildi.

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Av. Taner Sevim’in yönettiği ilk oturumda konuşan Adli Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Saruhan, adli bilişim incelemelerinde internet aktivitelerini anlattı.

Adli Bilişim İncelemelerinde Raporlama’ konusunu anlatan Adli Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi-Resmi Bilirkişi Mustafa Sansar, bu raporlamaların, bilgisayarda bulunan bilgilerin mahkemede suçluluğun ya da suçsuzluğun belirlenmesine yardımcı olduğunu söyledi. Sansar konuşmasında, imaj, veri depolama aygıtının kopyalanması, bilgi edinilen kaynaklar, mahkeme ve internet inceleme raporlarında bulunması gereken bilgiler konusunda sunum yaptı.

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Dülger de bilgisayar arama ve el koymaları hakkındaki hukuki mevzuat ve uygulamada yaşanan sorunlarla ilgi bir sunum yaptı. Ceza Muhakemesi Yasası 134. Madde üzerinde önemle duran Dülger, bu madde hükümlerindeki sakıncaları belirtti ve 134. Maddenin değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Dülger, Türkiye’de verilerin korunmasına ilişkin bir yasanın bulunmamasının sakıncalarına da işaret etti ve bu eksiğin çeşitli olumsuzluklara yol açtığını bildirdi.

Panelin öğleden sonraki oturumun İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Üyesi Av. Gökhan Ahi yönetti. Bu oturumda konuşan Adli Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı Halil Öztürkci, ‘Adli Bilişim İncelemelerinde Olay Yeri İlk Müdahalenin Önemi’ konulu bir sunum yaptı. Konuya ilişkin tanımları anlatan Öztürkci, sayısal delillerin bulunacağı ortamlar, canlı inceleme, hafıza analizi ve bu alanda yapılan yanlışlar hakkında bilgi sundu.

Adli Bilişim Derneği Başkanı Semih Dokurer ise adli bilişimde silinen verilerin kurtarılması konusunu anlattı ve bu alanda uygulanan yöntemler konusunda ayrıntılı bilgi verdi.

Panelin son konuşmacısı İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürlüğünden Emniyet Amiri Erhan Eygül ise bilişim suçları bölümünün yapılanmasını anlattı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Oturum sonlarında konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi sunuldu.