• Son Güncelleme : 15.10.2018 10:26

11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü Basın Açıklaması

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak İçin Kız Çocuklarını Güçlendirelim.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 10 Aralık 2011 tarihli toplantısında, kız çocukların çocuk haklarından eşit olarak yararlanmalarını, haklarını kullanma fırsatını elde etmelerini sağlamak üzere 2012 yılından itibaren her yıl 11 Ekim günlerinin ''Dünya Kız Çocukları Günü'' olarak kabul edilmesine karar vermiştir.

Kız çocuklarına verilecek her destek, ayrımcılık ve şiddetin önlenmesine destek oluşturacak ve böylece kız çocukları, insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanabilecektir. Kız çocukların güçlenmeleri, toplumda BİREY olarak yer almaları ile toplum da güçlenecektir.

Kız Çocukları Günü için Birleşmiş Milletler her yıl bir ana konu belirlemekte, dünya çapında bu konuya dikkat çekilmekte ve sorunlara çözüm yolları aranmaktadır.

Kız Çocuklar Gününün ilk yılı olan 2012’de “Çocuk Gelinler” ana başlık olarak belirlenmiştir. Dünyada ve ülkemizde çocuk evliliklerin önlenmesine yönelik çok kapsamlı çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır.

Sonraki yıllarda;

“Kız Çocuklarının Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar”

“Şiddet Döngüsünü Kırmak İçin Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi”

“2030 Vizyonu ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kız Çocukların Gücü” ana konu olarak seçilmiştir.

Bu yıl, 2017'de tüm dünyada “kriz dönemlerinde, öncesinde ve sonrasında kız çocuklarının güçlendirilmesi” konusu ele alındı.

Bu yıl, 11 Ekim 2018 itibariyle kız çocukları bilime, sanata, spora yönlendirme çalışmaları  yapılacaktır.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, çocuklarımızın ve ülkemizin aydınlık geleceği için tüm çocuklara ve özellikle nüfusumuzun % 29’u olan kız çocuklarına laik  ve bilimsel temele dayalı kaliteli bir eğitim verilmesini istiyoruz;

- Cinsiyete dayalı ayrımcılıkları kökleştirecek bilgilerin müfredattan çıkarılması; karma eğitimden ödün verilmemesi,
- Kız çocuklarının okullaşma oranını düşüren 4+4+4 kesintili eğitim sisteminin kaldırılması,
- Son 6 yılda 232 bini aşan çocuk evliliklerin önlenmesi,
- Kız çocukların ihmal ve istismardan korunması için
kararlı bir devlet politikası uygulanmasını bekliyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği