• Son Güncelleme : 09.10.2018 17:26
  • Haber Giriş : 09.10.2018 14:20
  • Etkinlik : 06.10.2018

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Erkeğin de Sorunu Olmalıdır

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezince 2011 yılından bu yana sürdürülen “Kadın Hakları ve Aile İçi Şiddet” konulu eğitim seminerlerinin bir yenisi 05-06 Ekim tarihlerinde Baromuz Merkez Bina Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Eğitim semineri, Adli Yardım Merkezinden görev alan meslektaşlarımızın, özellikle “kadının aile hukukundan doğan ve şiddet içeren talepleri” konusunda açılan davalarda, başvuru tarihinden başlayarak alınması gereken tedbirler ve savunma teknikleri açısından bilgilendirilmeleri amacıyla veriliyor. Seminer sonunda katılımcıya Katılım Belgesi veriliyor.

Seminerin açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, başarıyla sürdürülen “Kadın Hakları ve Aile İçi Şiddet” konulu eğitim seminerinin, Adli Yardım içersinde olağanüstü önem verilen faaliyetlerin bir parçası olduğunu belirtti ve bugünkü programın Medeni Kanunun 92. Yılına rast gelmiş olmasını da ayrı bir güzellik olarak nitelendirdiğini söyledi.

Çağdaş bir yaşam için çok önemli sonuçlar doğuran Medeni Kanuna sahip çıkma konusunda özel bir irade sergilemek gerektiğinin farkında olduklarını belirten Durakoğlu, “Özellikle son dönem içersinde bunun yeniden tartışılıyor olması, müftülere nikâh yetkisi verilmesiyle ortaya çıkan yasa değişikliklerinin gündeme geliyor olması, bu açıdan bizim Medeni Kanunu daha fazla sahiplenmemiz gereken tabloyu da ortaya koyuyor” dedi.

Adli Yardım çerçevesinde düzenlenen bu eğitim seminerleri ile İstanbul Barosu’nun övünç duyduğu bir noktaya geldiğinin altını çizen Mehmet Durakoğlu, Adli Yardım içersinde görev alan ve bu görevi başarıyla yerine getiren meslektaşlarımızın eğitilmiş olmalarının pratikte çok ciddi sonuçlar doğurduğunu bildirdi. Durakoğlu şöyle devam etti: “İki yıl önce Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre, İstanbul 81 il içersinde kadına karşı şiddette 65. Sırada idi. Özellikle kadın cinayetleri konusunda İstanbul böyle bir noktada bulunuyor. Bunda avukatların çok büyük bir rolü var. Bu sertifika programlarına bizim verdiğimiz önemin altında da böylesine bir gerçeklik yatıyor. Bu yıl 5 bin avukatın daha bu sertifika programından geçmesini planladık. Bunun anlamı şu: İstanbul’da 5 bin avukat kadına karşı şiddet için örgütlenmiş durumda olacağız. Bunun sonuçlarını da alabiliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda özel bir duyarlılık sergilenmesi sadece kadına özgü değil, erkeğin de temel sorunu olmalıdır. Bunu mutlaka sağlayabilmeliyiz”.

Açılış konuşmasından sonra eğitim seminerinin oturumlarına geçildi. İki gün süren seminer sonunda katılımcılara birer Katılım Belgesi verildi.

Programda ele alınan konular ve konuşmacıları ise şöyle:

05 EKİM 2018 CUMA

Medeni Kanunda Mal Rejimleri

Av. Nazan Moroğlu, LL.M

MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi

Uluslararası Sözleşmeler Çerçevesinde Toplumsal Cinsiyet

Av. Aydeniz Alisbah Tuskan

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi / Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi İle İlgili 6284 Sayılı Yeni Yasa

Av. Afet Gülen Büberci

İstanbul Barosu Kadın Hakları Başkan Yardımcısı

Adli Yardım Bürosunun İşleyişi – İşleyiş Hakkında Soru ve Önerilerin Değerlendirilmesi