• Son Güncelleme : 08.08.2018 08:42
  • Haber Giriş : 25.07.2018 15:38
  • Etkinlik : 18.07.2018

Olağanüstü Hal Olağanlaşıyor

AKP Grup Başkanvekilleri tarafından bugün TBMM’ne sunulan “Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” içerdiği hükümler itibariyle, olağanüstü halin olağanlaşmasını sağlayacak değişiklikler içermektedir.

Açık deyişle, OHAL döneminde 3 ayda bir yapılan süre uzatımları, bu teklifin yasalaşması halinde 3 yıla çıkarılmış olacak, adı OHAL olmayan bir süreç, fiilen aynı koşullarda devam edecektir.

Bu teklif, Anayasaya da aykırıdır.

Teklif yasalaşırsa;

• Tıpkı OHAL döneminde yaşandığı üzere, herhangi bir soruşturma açılmadan ve/veya savunma da alınmadan kamu görevinden ihraçlar devam edecektir.
• Tıpkı OHAL döneminde yaşandığı üzere, gözaltı süreleri uzayacaktır.
• Tıpkı OHAL döneminde yaşandığı üzere, toplantı ve gösterilerle ilgili valiler kısıtlayıcı tedbirler alabilecek, temel haklar sınırlandırılabilecektir.
• Valiler, yurttaşların herhangi bir kente girişleri ile ilgili olarak yasaklama kararını verebilecektir.

Her birisi yargı kararı gerektiren bu ve benzeri daha pek çok kısıtlamaların, öyle bir karara gereksinim duyulmaksızın idari merciler tarafından uygulanması, geleceğimizin nasıl şekilleneceğini tahmin etmeyi güçleştirmeyen gelişmeler olacaktır.

Bu önlemlerin “olası” niteliği taşıdığı, mutlaka uygulanmayacağı yönünde ileri sürülen savlar, geçerli değildir.  Çünkü TBMM’nde “tehlike” zamanlarında, onu bertaraf edecek güç mevcuttur. Geçmiş uygulamaları izleyenler için kaygı doğuran husus, bu önlemlerin sadece terörle sınırlı olmakla kalmayacağı, muhalefete yöneleceği kaygısıdır.

Ülkemizin hızlı şekilde olağan süreçlere geçmesi yaşamsal öneme sahiptir. Hukuk Devleti iddiasının hak edilebilmesinin en önemli engellerinden birisi OHAL süreçleridir. Tahrip edilen kurumsallıkların tamir edilebilmesine, OHAL’in kaldırılması ile başlanabilir.

TBMM’nin bu kaygılarımızı paylaşacağını ummak istiyoruz. OHAL’in sınırsız uzatılması anlamına gelen ve sonuçları itibariyle OHAL’i olağanlaştıran bu değişiklikten vazgeçilmelidir.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI