• Son Güncelleme : 18.07.2018 16:58
  • Haber Giriş : 11.07.2018 18:58
  • Etkinlik : 10.07.2018

Devlet Yönetimi Hâkim Parti Sisteminin Kuşatması Altında

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, 10 Temmuz 2018 Dünya Hukuk Gününde Ulusal Kanal’da yayınlanan Gün Ortası programında 24 Haziran sonrası Türkiye’de uygulanmasına başlanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Durakoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

“Türkiye’nin 140 yıllık bir parlamenter sistem geçmişi var. Bu sistemin de zorlukları, sorunları vardı. Tam demokratik bir uygulama görülmüyordu. Biz bunu onarmak, geliştirmek yerine 140 yıllık deneyimi bir tarafa bıraktık ve yeni bir sisteme geçtik.

Yeni sistem özü itibariyle bir başkanlık sistemidir. Bu sistemin benzer uygulamasını bazı Sahra altı Afrika ülkelerinde ve Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra oluşan bazı devletlerde görebiliyoruz.

Bu sistemde özellikle kuvvetler ayrılığının öne çıkarılması gerekirken bu tür denge-denetim mekanizmalarının olmadığını görüyoruz. Bunun ortaya çıkardığı sorunları kısa zaman sonra çok belirgin bir biçimde yaşayacağız. Özellikle Türkiye’de var olan hâkim parti sisteminin kuşatmasıyla karşı karşıyayız. AK Partinin niteliğinden ve Erdoğan’ın kişiliğinden kaynaklanan hâkim parti sisteminin oturduğuna tanık oluyoruz. Bu sistem kendi içersinde ödüllendirme- cezalandırma yöntemini ortadan kaldırıyor, hâkim parti sistemi olduğu için seçimlerde el değiştirmenin çok da mümkün olmadığı atmosfer yaratılınca bu ister istemez başka sorunları kendi içinde gündeme getiriyor. Biz daha bunları henüz yaşamadık.

Başkanlık sistemini baskın bir biçimde yaşadıktan kısa süre sonra bu sorunları yaşayacağız.  Bizim için ölçüt, özellikle kuvvetler ayrılığının sistemin işlerliğini ne şekilde sağlayabileceğidir. Anayasada yapılan değişikliklerin bu konuda umut beslememizi sağlayacak, geleceğe yönelik olarak bizi demokratik bir sistemin işlerliğini sağlayabilecek bir noktaya götürmek konusunda çok zorlanacağımız anlaşılıyor. Çünkü yakın zamanda hâkim parti sistemi yüzünden yürütmenin, yasama ve yargı üzerinde çok etkin olduğuna tanık olacağız”.

Durakoğlu, bu genel tanımlamadan sonra program sunucusunun sisteme ilişkin sorularını yanıtladı.