• Son Güncelleme : 09.07.2018 14:11
  • Haber Giriş : 10.07.2018 15:52
  • Etkinlik : 09.07.2018

Raydan Çıkan Sadece Tren Değildir

Uzunköprü’den İstanbul seferini yapmakta olan trenin Çorlu yakınlarında raydan çıkması nedeniyle meydana gelen “kazada” 24 yurttaşımızı yitirdik. 100’den fazla yurttaşımız da yaralı olarak kurtulabildi.

Öncelikle kaybettiğimiz değerlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Keza, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Resmi makamlar tarafından olumsuz hava koşullarının sonucu olarak oluştuğu belirtilen bu kazaya ilişkin açıklamalar toplum nezdinde inandırıcı olmamıştır. Bu teorinin doğruluğu halinde, özellikle de hava koşullarının bozuk olduğu zamanlarda tren yolculuğunun tehlikeli olacağı sonucu doğmaktadır. Oysa ulaştırma verileri, trenin bütün hava koşullarında “en güvenli” seyahat aracı olduğunu işaret etmektedir.

Kaza yerindeki ilk incelemeler, raylardaki menfez altından toprağın kaydığını ve şiddetli yağışın da bu kaymaya neden olduğunu göstermektedir.  Sorun tam da bu noktadadır. Özellikle dere yataklarına yakın bölgelerde, şiddetli yağışlarda büyük bir olasılık olarak gelişen bu denli basit bir gerçekliğin öngörülmemiş olması, açık bir sorumsuzluktur.

Ülkemizdeki ihale sisteminden başlayarak, tren yollarının denetimlerinin yapılmasını sağlayan düzenin değiştirilmesine kadar olan bütün evreler, baştan sona incelenerek, sorumluların tesbiti yapılmalıdır. Bu “kaza”, raydan çıkanın sadece tren olmadığını bize anlatmaktadır. Geçmişte yaşadıklarımıza benzer şekilde, sadece makinistlerin üzerine yıkılan bir sorumluluktan tatmin aranması sözkonusu olamamalıdır.

İstanbul Barosu olarak süreci ciddiyetle takip edeceğimizi ve gerçek sorumlular yargıya hesap verinceye kadar müdahil olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI