• Son Güncelleme : 03.02.2018 13:03
  • Haber Giriş : 07.02.2018 09:19
  • Etkinlik : 05.02.2018

SEM Yeni Eğitim Dönemi Açılışı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yeni Eğitim Dönemi açılışı 05 Şubat 2018 Pazartesi günü Saat 13.30’da İstanbul Barosu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, açılışta, eğitim döneminde uygulanacak eğitim programı hakkında bilgi sundu.

Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta, açılış konuşmasında özetle şöyle dedi: “Bir davayı başarıyla sonuçlandırmada bizim tek sermayemiz bilgidir, okumaktır, öğrenmektir. Bugüne kadar bildiklerimiz bundan sonraki öğrendiklerimiz olacaktır bizim sermayemiz. Bunun için de sürekli okumak, araştırmak ve bilgi hazinemizi büyütmek bizim esas işimiz olacaktır.

Biz avukatlar adaletin en önemli unsuruyuz. Yargının kurucu unsuruyuz ve yargılamayı bizler zenginleştiriyoruz, hukuku bizler geliştiriyoruz. Bu geliştirme yargının bağımsız olduğu ortamda mümkündür. Yargı eğer bağımsız değilse, avukat olarak yargının bağımsızlığı için mücadele vereceksiniz, aksi halde mesleğinizi yapamazsınız”.

Yeni eğitim döneminin ilk dersini İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Necmi Şimşek verdi. Konuşmasında avukatlık mesleğinin nitelikleri, özellikleri ve önemi üzerinde duran Şimşek özetle şunları söyledi:

Avukatlık en önemli mesleklerin başında geliyor. Diğer meslekleri de saygı ile karşılıyorum, ancak hukukçu olmanın bize sağladığı bazı avantajların yanında çok ciddi sorumluluklar ve yükümlülükler de vardır. Mesleğinizi yapmaya başladığınızda toplumun sizden farklı beklentileri olduğunu göreceksiniz. Sizi her şeyi bilen, her şeyi öngören ve her konuda düşüncesine önem verilen insan olarak göreceklerdir. Bundan kaçamazsınız. Bu bir sorumluluktur. Avukat olduğunuzu bilen herkes, mutlaka size danışarak adım atmak gereğini ve zorunluluğunu hissedecektir. Soyut bir kavram olan adalet duygusunu somut bir yasaya, ilama dönüştürmek, karara dönüştürmek ve bir hakkı tespit ve tescil etmek sadece bizlere özgü değerlerdir. Avukatlık yasası bizim mesleğimizi bağımsız bir meslek olarak nitelemiş ve kamu hizmeti yapan bir meslek olarak yorumlamıştır. Avukatlık mesleğinin kamu hizmeti yapan meslek olarak nitelenmesi, yaptığımız işin öneminden kaynaklanmaktadır.

Mesleğimiz için okumanın, araştırmanın, bilginin mutlaka çok büyük önemi vardır, ancak bu yeterli değildir. Avukatlığın bağımsız olarak cesaretle yapılması gerekir. Tarihi örneklerde görüldüğü gibi bu tür avukatlar mahkûm olmuşlardır, yargılanmışlardır, sürgüne gönderilmişlerdir. Bundan iki dönem önce İstanbul Barosu Başkanlığı yapan Ümit Kocasakal ve bütün Yönetim Kurulu Üyeleri, Balyoz ve Ergenekon davalarında sırf savunmanların baskı altına alınmaması noktasındaki dirençleri sebebiyle Asliye Ceza Mahkemesinde 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmak üzere adil yargılamayı engellemeye teşebbüsten yargılanmışlardır. Bir başka örnek; Merhum Orhan Adli Apaydın, 1980 darbesinden sonra uydurulmuş bir Barış Derneği davasında tutuklu yargılanırken hasta olduğu için hastaneye götürülürken kendisine kelepçe takılmasına direndiği için, bunu bir insan hakları ihlali saydığı için hastaneye gitmemiş ve kendisini ölüme mahkûm etmiştir”.

Açılış dersinden sonra diğer derslere devam için yeni Staj Eğitim Merkezi dershanelerine geçildi.