• Son Güncelleme : 09.02.2018 16:50
  • Haber Giriş : 08.02.2018 09:54
  • Etkinlik : 01.02.2018

Başkanımız Av. Kazım Kolcuoğlu’nu Son Yolculuğuna Uğurladık

Yakalandığı hastalık nedeniyle bir süredir tedavi görmekte olan İstanbul Barosu eski başkanlarından Av. Kazım Kolcuoğlu, 30 Ocak 2018 Salı günü yaşamını yitirdi. Kolcuoğlu için 1 Şubat 2018 Perşembe günü saat 11.00’da İstiklal Caddesindeki Baro binası önünde tören düzenlendi. Törenden sonra Kolcuoğlu’nun naaşı Levent Camiinde öğle vakti kılınan cenaze namazından sonra Çatalca’ya götürüldü. Kolcuoğlu’nun cenazesi burada, Ferhat Paşa Mezarlığındaki aile kabristanında toprağa verildi.

İstiklal Caddesinde düzenlenen törende konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, “İstanbul Barosunun en acı günlerinden birini yaşıyoruz bugün. Şu anda sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

Durakoğlu özetle duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Geçmişte hepimiz için önderlik yapmış olan sevgili başkanımızı, bir büyüğümüzü kaybettik. Bugün için hepimizin anılarında, yakın uzak Türk siyasi tarihinde rol almış çok önemli bir ismi kaybettik. Geçen Salı sabahı duran yürek, duruncaya kadar bu ülkede laik demokrasi için, insan hakları için, hukukun üstünlüğünün egemen olması için, adaletin sağlanabilmesi için savaştı. Daha geriye doğru gittiğinizde 68’li yılların Türkiye gençlik hareketlerinin en önemli isimlerinden birisiydi. Yaşamına baktığımızda, toplam 73 yıl, ama onun yaşadıklarını 73 yıla sığdırabilmek mümkün değil. Ona çok şey borçluyuz. Her bir avukatın ona çok şey borçlu olduğunu anlatmak istiyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Onun gösterdiği yolda yaşamaya, baromuzu yaşatmaya devam edeceğiz”.

İstanbul Barosu Önceki Başkanı Av. Prof. Dr. Ümit Kocasakal, özetle şunları söyledi:“Kolcuoğlu ile halef selef durumumuz var. Ben başkanımızı kaybettiğimiz kanaatinde değilim. Bazı insanlar vardır yaşarken ölüdürler, bazı insanlar vardır öldükleri halde yaşarlar. O nedenle ben başkanımızı kaybettiğimizi düşünmüyorum. Hepimizin onunla anıları var. Hasta yatağında bile hep Türkiye’yi konuştu, hukukun, adaletin yargının durumunu konuştu. Çok ince bir mizah anlayışı vardı. Hafızamda, tebessüm eden bu haliyle kalacak. Ne mutlu onunla birlikte olanlara, yaşayanlara ve ondan anılar taşıyanlara”.

Türkiye Barlar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, “Kazım Başkanı şimdi öğrenme, anlama ve anma zamanı. Bu İstanbul Barosunun olduğu kadar Türkiye Barolar Birliğinin de sorumluluğudur. Nurlar içinde yatsın, tüm camiamıza sabırlar diliyorum” dedi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmirli meslektaşları olarak tüm ailenin, dostlarının, meslektaşlarının ve yakınlarının acısını paylaştıklarını söyledi.

Törende konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkan Vekili Av. Berra Besler, İstanbul Barosu Baro Meclisi Eski Divan Başkanı Av. Zeki Diren, Baro Meclisi Divan Başkan Vekili Av. Nizar Özkaya,  İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, İstanbul Barosu Baro Meclisi Divan Başkanı Av. Füsun Dikmenli ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek Av. Kazım Kolcuoğlu hakkında anılarını, duygu ve düşüncelerini anlattılar.

Törenin tamamlanması üzerine Kazım Kolcuoğlu’nun naaşı Levent Camiine götürüldü ve Musalla Taşına konuldu. Dini tören tamamlanana kadar katılımcılar cenazenin başında saygı nöbeti tuttular. Kalabalık cami avlusuna sığmaz oldu. Cenazeye yüzlerce çelenk gönderildi.

Kazım Kolcuoğlu’nun cenazesi öğle vakti kılınan cenaze namazından sonra Çatalca’ya götürüldü. Kolcuoğlu’nun cenazesi Ferhat Paşa Mezarlığında aile kabristanında toprağa verildi.

Av. KAZIM KOLCUOĞLU KİMDİR?

Kazım Kolcuoğlu, 1945 yılında Çatalca’da doğdu. İlk ve orta öğretimini burada tamamladı.

1967 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Kolcuoğlu, 1968-1970 dönemi Dünya Gençlik Teşkilatı (W.A.Y.) Avrupa Konseyi Gençlik Merkezi (CENYC) üyesi olan Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı'nın genel başkanlığını yaptı.

İstanbul Barosunda kısa sürede içerisinde yer bulan Kazım Kolcuoğlu, 1978-1983 yıllarında Orhan Adli Apaydın başkanlığındaki İstanbul Barosu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 1997-2001 yıllarında Türkiye Barolar Birliği yönetim kurulu üyesi seçilen Kolcuoğlu, bu dönem içerisinde 2000-2001 yıllarında Sayman üye olarak görev yaptı.

2002 Yılında yapılan İstanbul Barosu Seçimlerinde Başkan seçilen Kazım Kolcuoğlu 2008 yılına kadar üç dönem bu görevini sürdürdü.

Kolcuoğlu halen, İstanbul Barosu Türkiye Barolar Birliği delegesiydi.

Kazım Kolcuoğlu evli ve bir çocuk babasıydı.