• Son Güncelleme : 08.01.2018 12:41
  • Haber Giriş : 12.01.2018 09:43
  • Etkinlik : 11.01.2018

Yapay Zekâ, Robotlar ve Hukuk

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonunca düzenlenen ‘Yapay Zekâ, Robotlar ve Hukuk’ konulu toplantı, 9 Ocak 2018 Salı günü saat 14.00’da İstanbul Barosu Konferans Salonunda yapıldı.

Sunumunu Cemre Başaran’ın yaptığı toplantının açılış konuşmasını yapan Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Sertel Şıracı, bugünkü toplantıda geleceğe ait çok yeni bir konunun ele alınacağını söyledi.

Yapay zekâ ve robotlar konusunu geçen yıl ele almaya başladıklarını belirten Şıraca, robotlar, yapay zekâ artık günün konusu olduğuna göre bu konularda yeni etkinlikler planlamak istediklerini bildirdi.

Şıracı, bugünkü toplantıda yapay zekânın ne olması gerektiği, hukukçuların bundan ne anlaması gerektiğini tartışmaya çalışacaklarını, makinenin öğrenmesi ve geleceğin katilleri olabilirler mi gibi konuları da gündeme taşımak istediklerini kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, yapay zekâ ve robotların dünü ve bugünü hakkındaki gelişmeleri özetledi ve gelecekte neler olabileceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Araştırmacı Yazar Ayşe Acar, ‘Bay Binet’ adlı kitabını temel alarak yapay zeka, insan ve simülasyon konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Dijital Dönüşüm Danışmanı, Bilgi ve Bahçeşehir Üniversiteleri yarı zamanlı Öğretim Görevlisi Kozan Demircan, konuşmasında makine öğrenmesi ve derin öğrenme arasındaki farklılıkları anlattı.

Stratejik Siber Güvenlik Araştırmacısı Minhac Çelik ise uluslararası siber savaş hukuku ve yapay zekâ uygulamaları konulu bir sunum gerçekleştirdi.

‘Robotlar, Yapay Zekâ ve Hukuk’ konulu kitabın yazarı Av. Çağlar Ersoy, yapay zeka ve hukuk alanında öngörüler, ön yargılar ve yaşanah hayal kırıklıklarına değindi.

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Sekreteri Av. F. Ünsal Özmestik, chatbot ve yapay zekâlı asistanlar konusuna hukuksal yaklaşımda bulundu.

Stj. Av. Selin Çetin ise yapay zekâlı robotlarda hak ve fiil ehliyetini anlattı.

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Oğuz Aksoy, otonom araçların günümüzde kullanım alanlarına dikkat çekti ve bu araçlara ilişkin hukuki sorumluluklar üzerinde durdu.

Toplantının kapanış konuşmasını Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Av. M. Gökhan Ahi gerçekleştirdi. Ahi, konuşmacıların dile getirdikleri konularla ilgili özet bilgiler verdi. Yapay zekâ ve robotlara ilişkin sinemada bir taktım örneklerin bulunduğuna işaret eden Ahi, sinemanın ele aldığı konulara hukuk dünyasının sessiz kalmasının mümkün olmadığını söyledi. Ahi, hukuk dünyasının 1970’lerden beri bu konuyu tartıştığını, yapay zekâ ve hukuk konusunda Avrupa Birliğindeki bazı ülkelerde sürekli toplantılar yapıldığını bildirdi.

AİHM’de karar verilen davaların yüklendiği bir sistem bulunduğunu hatırlatan Gökhan Ahi, şunları söyledi: “Sistem davaları hem yasal hem de ahlaki olarak inceliyor. Yüklenen 584 davanın sonucunu bilmeye çalışıyor. AİHM’de verilen kararların %79’unu doğru tutturuyor yapay zekâ. Bunu derin öğrenme tekniğiyle yapıyor. Herhangi bir şekilde yapay zekâya bilgi yüklenmiyor, o bütün verileri tarayıp kendi içinde bir tarama sistemi oluşturuyor ve oluşturmuş olduğu sistemle yeni vakaları değerlendirip bir karara doğru gidiyor”.

Türkiye’de yapılan çalışmalardan da örnekler veren Gökhan Ahi, özellikle yargı alanında yapay zekâ ile karar oluşturmanın çok kolay olmadığını, Türkiye’de hâkim kararları standartlaşmış ve uzaktan kumandalı kararlar haline gelmişken, karar gerekçeleri ve iddianameler standart metin olmuşken belki de yapay zekâ bu alanlarda daha fazla kullanılması gerektiğini vurguladı.

Yapay zekânın avukatların yerini alabileceğini sanmadığını dile getiren Ahi, dünyanın en eski mesleklerinden biri olan avukatlığın kolay kolay değişeceğini sanmadığını, yapay zekânın ancak avukatın çok iyi bir yardımcısı olabilir diye düşündüğünü sözlerine ekledi.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra toplantı sona erdi. Konuşmacılara, sunumlarının sonunda birer Teşekkür Belgesi verildi.