• Son Güncelleme : 08.01.2018 09:05
  • Haber Giriş : 12.01.2018 09:42
  • Etkinlik : 05.01.2018

Karaciğer Hastalarının Hukuki Sorunları

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, Türk Karaciğer Vakfı ve Hepatitle Yaşam (HepYaşam) Derneğince düzenlenen ‘Karaciğer Hastalarının Hukuki Sorunları’ konulu panel, 05.01.2018 Cuma günü saat 13.30’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Türk Karaciğer Vakfı kurucularından Av. Mehmet Yağcı anısına düzenlenen panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Başkanı Prof. Dr. Pervin Somer, hepatit hastalığının tesadüfen teşhis edildiğini ve Türkiye’de bu hastalığın taramasının yapılmadığını söyledi.

Hepatitin virüslerin yaptığı bir hastalık olduğunu, bulaşıcı özelliğinden dolayı sosyal bir sorun olduğunu belirten Somer, bildirimi zorunlu bir hastalık olduğu için hasta ile donör arasında kalmayıp devlet kayıtlarına geçtiğini, bu durumun bazı zamanlarda damgalanmaya yol açtığını bildirdi. Somer, hepatit taşıyıcılarının sağlık raporlarına bu durum işlendiği için işe kabul edilmemeleri yüzünden aynı zamanda bir ekonomik sorun olduğunu kaydetti.

Bazı ülkelerdeki üniversitelerin hepatit taşıyıcısı oldukları için öğrencileri sınır dışı etmeleri yüzünden gençlerin eğitim hakkına darbe vurulduğunun altını çizen Pervin Somer, şöyle devam etti: “Farklı ülkelerin vatandaşları arasında yapılmış evliliklerde de tedavi erişiminin sosyal güvenlik kapsamına alınmaması, cezaevlerinde hepatit hastalarının göz ardı edilmesi ayrı bir insan hakkı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır”.

Hepatit konusunda yapılanları farkındalık yaratma, bilgilendirme, aşılama, tarama, teşhis ve tedavi aşamalarıyla yürütüldüğüne dikkat çeken Somer, “Farkındalık yaratma, bilgilendirme ve aşılama konusunda gerekenler yapılmaktadır, ancak ülkemizde tarama yapılmamaktadır. Hastalık tesadüfen teşhis edilir, ortaya çıkartılır. Sonra tedaviye geçilir” dedi.

Hep Yaşam Derneği Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda’nın teşekkür konuşmasından sonra Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu söz aldı. Çakaloğlu, 1992’de toplumun önde gelenleri tarafından vakfın kurulduğunu, kuruluş amaçlarından belki de öne önemlisinin karaciğer nakli için gerekli ortamı sağlamak, karaciğer hastalıkları konusunda farkındalık oluşturarak hastaların bu sorunlarına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Vakfın çalışmalarında emeği geçen ve vakfın tanınmasında ve işlevini gerçekleştirmesinde katkıları olan Av. Mehmet Yağcı anısına bu toplantının düzenlendiğini belirten Çakaloğlu, karaciğer nakli yapılabilir mi denilen ülkemizde şimdi yılda 1300 karaciğer nakli yapıldığını bildirdi.

Açılış konuşmalarından sonra üç özel sunum gerçekleştirildi. Türk Karaciğer Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Karabet yayla, ilk sunumda, Türk Karaciğer Vakfı kurucu Üyesi Av. Mehmet Yağcı hakkında bilgi verdi.

İkinci özel sunumda Türk Karaciğer Vakfı İkinci Başkanı Dr. Necmi Sınanmış, vakfı tanıtıcı bir konuşma yaptı. Son sunumda HepYaşam Derneği İkinci Başkanı Defne Feyza Alagöz dernek çalışmaları hakkında bilgi sundu. Daha sonra ilk oturuma geçildi.

Türk Karaciğer Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Erdem’in yönettiği oturumda, Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut hasta hakları konusunda genel değerlendirme yaptı. Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu sağlık hukuku açısından karaciğer hastalarının durumunu ele aldı. Oturumun son konuşmacısı Nevzat Gökmen, karaciğer nakli yapılan bir hasta olarak verdiği hukuk mücadelesini anlattı.

İkinci oturumu Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut yönetti. Oturumda konuşan Prof. Dr. Pervin Somer, medeni hukuk perspektifinden özellikli sorunlara dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Emre Ertan iş hukukunda hepatit hastalarının ayrımcılığa ve feshe karşı korunmasının yolları üzerinde durdu.

Oturumun son konuşmacısı Av. Sunay Akyıldız, hepatitle ilgili hukuk vakalarından örneklere sundu.

Soru ve cevap bölümünden sonra panel sona erdi.