• Son Güncelleme : 05.01.2018 14:16
  • Haber Giriş : 05.01.2018 15:18
  • Etkinlik : 03.01.2018

Kadınların Korunmasında Tedbir Kararları Acilen Uygulanmalı

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, 3 Ocak 2018 Çarşamba günü NTV’de yayınlanan GÜNÜN İÇİNDEN programında kadına şiddet ve çocuk tacizleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kadınların uğradığı şiddete dayalı taciz ve cinayetlerin kimler tarafından yapıldığı herkes tarafından bilindiğini belrten Tuskan, bütün bunların yaptırımlarının yasalarımızda mevcut olduğunu ancak alınan tedbir kararlarının uygulanmasında sorunlar yaşandığını bildirdi.

Taciz eden, şiddet uygulayanların elini kolunu sallayarak toplum içinde serbestçe dolaştıklarını kaydeden Aydeniiz Tuskan şunları söyledi:  “Tedbir kararlarının hiçbir caydırıcılığı yok ve olan kadınlara oluyor. Uluslararası sözleşmeler ve buna dayalı olarak çıkarılan yasalar, kadınların ve çocukların korunması için devlete görev yüklüyor. Devlet bu yükümlülüğünü tam olarak yerine getirmiyor ve bu alanda bir zafiyet oluşuyor. Uygulamada en önemli sorun tedbir kararlarıdır. Daha kapsamlı tedbir kararları verilmeli, devlet bu konuda çok duyarlı olmalı, mevzuatta bir eksiklik varsa bunları tamamlamalı. Ayrıca kadını korumak için sığınma evleri ve özel merkezler kurulmalı, ALO ŞİDDET hatlarının olması, koruma kararlarının çok sıkı takip edilmesi gerekir”.

Sorunun çözümüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tuskan, “Her kurum kendi üzerine düşen görevi daha duyarlılıkla yaparsa, devlet koruma tedbirlerini acilleştirir ve fazlalaştırırsa bu sorunun altından daha rahat kalkabiliriz. Bunların yanı sıra erkek farkındalığı çok önemli, temel sorun yanlış bir eğitim sisteminde ısrar edilmesidir. Tek çözüm kadın-erkek eşitliğine dayalı laik eğitim sistemidir”.