• Son Güncelleme : 12.01.2018 09:42
  • Haber Giriş : 05.01.2018 11:40
  • Etkinlik : 05.01.2018

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Hakkında Suç Duyurusunda Bulunuldu

Katıldığı bir toplantıda, “…o uyuşturucu satıcısının ayağını kırmaya polis görevlidir. Benim ülkemin gencinin canına mal olacak bir kişiye gereğini yerine getirme görevidir. Suçunu bana atsın… Ben bir buçuk yıldır bu talimatı veriyorum arkadaşlara. Bulduğunuz zaman gereğini yerine getirin.” diyen İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU hakkında, suç işlemeye alenen tahrik, işkenceye azmettirme ve Anayasayı ihlal suçunu işlemeye tahrik suçlarından, İstanbul Barosunca, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Anayasa 137/2., TCK 24/3., PVSK 2/3. maddeleri uyarınca suç olan kanunsuz emrin hiçbir suretle yerine getirilmeyeceği, emrin yerine getirilecek olması halinde hem emri verenin, hem de emri yerine getirenin cezalandırılacağının belirtildiği dilekçede, OHAL’inde bu hukuksal durumu değiştirmeyeceği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler İşkence Ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani Veya Küçültücü Muamele Veya Cezaya Karşı Sözleşme, Avrupa Konseyi İşkencenin Ve Gayri İnsani Ya Da Küçültücü Ceza Veya Muamelelerin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi uyarınca hem ulusal, hem de uluslar arası hukuk kurallarına aykırı sözlerden dolayı soruşturma başlatılması istenildi.

Baro Başkanımız Av. Mehmet DURAKOĞLU, Doğan Haber Ajansına yaptığı açıklamada; hangi suç olursa olsun, suçlu kim olursa olsun, bir kimse hakkında doğrudan, aslında işkence anlamına gelebilecek 'bacağını kırın' şeklindeki gibi bir cümlenin, kim tarafından sarf edilirse sarf edilsin hukuk devleti içerisinde kabul edilemeyeceğini, böyle bir cümlenin bizzat kolluk güçlerinin amiri konumunda bulunan bir İçişleri Bakanı tarafından söylenmiş olmasının çok vahim olduğunu, bunun çok açık bir şekilde suç olduğunu, suçlu görülen kimsenin yargıya teslimi gerekirken, infazının bizzat kendileri tarafından sağlanabileceği bir düzene hukuk düzeni denilemeyeceğini, kolluk güçlerinin infaz yapamayacağını, yakalayıp yargıya teslim etmekle görevli olduklarını, kolluk için böyle bir emrin, kanunsuz emir olduğunu, kanunsuz emri verenin de, bu emri yerine getiren kolluk görevlisinin de suç işlemiş olacağını belirtti.