• Son Güncelleme : 19.12.2017 11:53
  • Haber Giriş : 23.12.2017 14:22
  • Etkinlik : 17.12.2017

Uluslar Arası Koruma ve Mülteci Hukuku Eğitimi

İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince düzenlenen “Uluslararası Koruma ve Mülteci Hukuku Eğitimi” konulu seminer 16-17 Aralık 2017 Cumartesi ve Pazar günleri İstanbul’da yapıldı.

Seminerin açılışında konuşa İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan, mülteci hukukunun, içinde birçok disiplinleri barındıran, gelişen ve birçok sorunun da bulunduğu bir alan olduğunu söyledi.

İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince ortaklaşa düzenlenen bu seminerde, uzmanlarca katılımcılara bazı spesifik konularda eğitim verileceğini ve hak ihlallerinin en aza indirgenebilmesi için çalışılacağını bildirdi.

Sığınmacı ve mültecilerin insan haklarına yaraşır bir muamele görmesini sağlamaya çalıştıklarını belirten Süreyya Turan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile daha önce de başarılı çalışmalar yürüttüklerini, bundan sonra gerçekleştirilecek ortak projelerle mülteci hukukuna katkı sağlanacağına inandığı sözlerine ekledi.

Birinci gün ilk oturumda BMMYK Ankara, Politika Geliştirme Biriminden Neşe Kılınçoğlu, Uluslar arası Mülteci Hukukunun Temel İlke ve Kavramları konulu bir sunum gerçekleştirdi.

BMMYK İstanbul Saha Ofisinden Av. Elif Selen Ay Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin görev ve faaliyet alanı hakkında bilgi verdi.

BMMYK İstanbul Saha Ofisinden Av. Can Vodina, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslar arası Koruma Kanunu hakkında özet bilgi sundu.

BMMYK İstanbul Saha Ofisinden Mohammed Fatih Alkadah, kitlesel akınlar ve Geçici Koruma Yönetmeliği üzerinde durdu.

Seminerin öğleden sonraki oturumunda BMMYK İstanbul Saha Ofisinden Av. Can Vodina, Sınırdışı ve Gözetim, İstanbul Barosu Üyesi Av. Abdülhalim Yılmaz, idari itiraz, idari gözetime itiraz konularına açıklık getirdi.

Seminerin ikinci gününde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Eski Raportörü-Hukukçu Av. Duygu Köksal, ‘AİHM İçtihadında Yabancılar, Mülteciler ve Sığınmacılar’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Mülteci Hakları Merkezinden Veysel Eşsiz, AİHM’e acil başvuru usullerini, Anayasa Mahkemesi Raportörü Hâkim Serhat Mahmutoğlu ise Anayasa Mahkemesi Uygulamasında Sınır Dışı ve İdari Gözetim konularını anlattı.

Seminerin son bölümünde bir vaka çalışması ele alındı.