• Son Güncelleme : 07.12.2017 09:24
  • Haber Giriş : 07.12.2017 19:52
  • Etkinlik : 06.12.2017

Kanadalı Heyet Baromuzu Ziyaret Etti

Kanada Vancouver University of British Columbia (UBC) gazetecilik bölümü master öğrencilerinden oluşan bir heyet, 6 Aralık 2017 Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştü.

Emma Loy, Aryn Strickland, Sophie Gray ve Umar Farooq’tan oluşan heyet, Türkiye’deki mülteciler, sığınmacılar ve vatansızların durumu ile ilgili yürüttükleri yüksek lisans projesi için Av. Uracin’e sorular yönelttiler.

Av. A. Metin Uracin, Türkiye’nin, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Konvansiyonu’na coğrafi çekince (geographical restriction)  ile taraf olduğunu, buna göre Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler dışından gelen sığınmacılara mülteci statüsü vermediğini, bu kişilerin sığınmacı statüsünde kayıt olabildiklerini belirtti. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon sığınmacı bulunduğunu ifade eden Uracin, sığınmacıların durumunu düzenleyen yasal çerçeve, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) çalışmaları, Türkiye’deki sığınma kampları, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirtilen, yabancıların Türkiye'ye girişleri, Türkiye'de kalışları ve Türkiye'den çıkışları ile Türkiye'den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamı ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu kanun çerçevesinde sığınmacıların ve mültecilerin barolar eliyle yürütülen adli yardım hizmeti yoluyla adalete erişimi konularında detaylı bilgiler aktardı.

Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri ile Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar da hazır bulundular.