• Son Güncelleme : 08.12.2017 10:27
  • Haber Giriş : 05.12.2017 09:19
  • Etkinlik : 02.12.2017

Elçi Cinayetinin Aydınlatılması İstendi

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi cinayetine ilişkin soruşturmada aradan iki yıl geçmesine rağmen ilerleme kaydedilmemesi üzerine İstanbul Barosu ve Diyarbakır Barosu Başkanlıkları İstanbul’da bir protesto yürüyüşü düzenledi.

Tahir Elçi’nin katledilişinin ikinci yıldönümü olar 2 Aralık 2017 Cumartesi günü düzenlenen protesto yürüyüşü Taksim Cumhuriyet Alanı’nın yasaklanması üzerine Fransız Kültür Merkezinin önünden başladı. Yürüyüşe, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Ahmet Özmen, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal, Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, CHP Milletvekili Av. Mahmut Tanal, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Av. Filiz Kerestecioğlu, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av.Süreyya Turan, HDP eski milletvekili Av. Hasip Kaplan, Cumartesi Anneleri, Emek Partisi MYK üyesi Levent Tüzel ve avukatlar katıldı.

Yürüyüş kolu, Tahir Elçi'nin "İnsanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz" sözünün yazılı olduğu pankart açarak Tahir Elçi'nin fotoğrafını taşıdı. Galatasaray Meydanında sona eren, alkışlarla zılgıtlarla devam eden yürüyüş boyunca “Tahir Elçi ölümsüzdür", "Tahir Elçi onurumuzdur", " Hepimiz Tahir'iz, öldürmekle bitmeyiz", "Seni unutmayacağız" sloganları atıldı.

Galatasaray meydanında yapılan konuşmalarda Tahir Elçi’nin öldürülmesinden bu yana geçen iki yılda dosyada hiçbir gelişme olmaması eleştirildi ve Elçi cinayetinin aydınlatılması istendi.

İlk sözü Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Ahmet Özmen aldı. Özmen, “Elçi'nin ölümünün üzerinden tam iki yıl geçti. Henüz failleri bulunamadı. Cinayetin gerçekleştiği andan bugüne kadar devletin en üst kademesinden herkes kamuoyu aracılığıyla Elçi ailesine, Diyarbakır Barosu'na ve sevenlerine cinayetin aydınlatılacağına dair sözler verdi. Aradan koskoca iki yıl geçti, bırakın faili şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulan bir kimse dahi yok. Soruşturma etkili bir şekilde yürütülmüyor" diye konuştu. Özmen, dosya hakkında yüzün üzerinde talepleri olduğunu, ancak bunların hiç birinin yerine getirilmediğini belirtti ve Tahir Elçi’nin barış ve adalet talebinin bir gün bu topraklarda egemen olacağına inandığını söyledi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ise Tahir Elçi'nin sadece bir Baro Başkanı olmadığını belirterek barış için mücadele eden örnek bir kişilik olduğuna değindi. Durakoğlu konuşmasına şöyle devam etti: " Bir barış elçisiydi. Elçi'yi sadece bununla da anlatamayız. Hukuk çerçevesinde mücadele eden gerçek bir hukukçuydu. Yaşadığımız bu süreçlerde çok ihtiyaç duyduğumuz bu kişilik sadece bizim için değil insanlık içinde çok büyük bir kayıptır. İki yıl boyunca bir arpa boyu yol alınamamıştır. Bunu protesto etmek için buradayız. Umarım bu protestonun bazıları için bir anlamı olacaktır. Tozlanmış dosyanın kapağı açılacaktır."

Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal da, "Tahir Elçi sadece hukukçu değil barış güverciniydi. Başkanlığı süresince hep barıştan ve insanlıktan yana oldu. Onun kaybı tüm insanlık için büyük bir kayıptır. Soruşturmada bir gelişmenin olmaması devletin ayıbıdır" dedi.

Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, "Tahir Elçi ölümünde bile birleştirici olan böylesi büyük bir insan.  O, bir köprü idi, köprümüzü yıktılar. Bugün burada yeni köprüler inşa etme zamanıdır" dedi.