• Son Güncelleme : 08.11.2017 09:18
  • Haber Giriş : 08.11.2017 09:18
  • Etkinlik : 07.11.2017

İş Mahkemeleri Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Anayasaya Aykırılığına Dair Meslektaşlarımızdan Görüş Bekleniyor

İtiraz yoluyla Anayasaya uygunluk denetiminin işletilebilmesi için 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun bazı maddelerinin Anayasaya aykırılığına dair meslektaşlarımızdan görüş bekleniyor.

Türkiye Barolar Birliğinin konuya ilişkin yayınladığı 26 Ekim 2017 tarih ve 2017/61 sayılı duyurusu şöyle:

İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyen 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 25.10.2017 günlü ve 30221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesi ile kanuna veya bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması dava şartı olarak aranacaktır. İş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk Anayasa’nın 2. 36. ve 49. maddelerine aykırıdır.

İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesinin 12. fıkrası ile 14. fıkrasının son cümlesinde arabuluculuk sürecinde yapılan giderler yargılama giderlerinden kabul edilmiştir. Bu düzenlemeler ise Anayasa’nın 2. ve 9. maddelerine aykırıdır.

İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesinin 18. fıkrasının ikinci cümlesine göre işveren tarafın yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da arabuluculuk görüşmelerinde işvereni temsil edebilecektir. Bu kural Anayasa’nın 2.10. ve 36. maddelerine aykırıdır.

İş Mahkemeleri Kanunu’nun 24. maddesi ile 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18 inci maddesine eklenen beşinci fıkra uyarınca arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamayacaktır. Bu düzenleme ise Anayasa’nın 2. ve 36. maddelerine aykırıdır.

Bilindiği üzere 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu Ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 40. maddesine göre, bir davaya bakmakta olan mahkeme, bu davada uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir.

İtiraz yoluyla Anayasaya uygunluk denetiminin işletilebilmesi için 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun bazı maddelerinin Anayasaya aykırılığına dair görüşlerimizin Baronuz mensubu meslektaşlarımıza duyurulmasını rica ederim.