• Son Güncelleme : 10.10.2017 15:38
  • Haber Giriş : 12.10.2017 19:24
  • Etkinlik : 06.10.2017

Müftülüklere Nikah Yetkisi Verilmesi Protesto Edildi

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Süreyya Turan 6 Ekim 2017 Cuma günü İstanbul Adalet Sarayı önünde “Müftülere Resmi Nikah Yapmak Yetkisinin  Verilmesi” hakkında Basın Açıklaması yaptı.

Açıklama şöyle:

Çok Değerli Basın Mensupları,

Dün  Türk Medeni Kanunu'nun  yürürlüğe girmesinin  91. yılını buruk bir şekilde kutladık. Medeni Kanun’un kabulü ile sosyal alanda eşitlik anlayışının temeli atılmış, aile yapısında önemli değişiklikler meydana gelmiş ve TÜRK KADINININ HAKLARI AÇISINDAN BİR MİLAT OLMUŞTUR. Bu Kanun ile kadınlara mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşitliği sağlanmış ve en önemlisi RESMİ NİKAH ZORUNLULUĞU İLE  TEK EŞLE EVLİLİK ESASLARI  KABUL EDİLMİŞTİR..

Medeni Kanun'un kabulünün üzerinden geçen 91 yılda, sahip olduğumuz hakların geliştirilmesi yerine; her alanda geriye gidiş yaşanmakta,  laikliğe ve modern haklarımıza yönelik saldırılar ve  kadın cinayetleri giderek artmakta iken; bunlara dur demek yerine Müftülere Nikah kıyma Yetkisi Verilmesi hakkındaki tasarı T.B.M.M Genel Kuruluna sevk edilmiştir.  “MÜFTÜLERE RESMİ NİKAH YAPMAK YETKİSİNİN  VERİLMESİ MEDENİ KANUNUN ÖZÜNE, RUHUNA VE KADINLARIN KAZANILMIŞ HAKLARINA DİNAMİT KOYMAK ANLAMINA GELMEKTEDİR. BU KONUDA EVET OYU VERECEK SAYIN MİLLETVEKİLLERİNE BURADAN KADIN HUKUKÇULAR OLARAK SESLENİYORUZ...KENDİ ÇOCUKLARI VE TORUNLARI HATIRINA BİR KEZ DÜŞÜNSÜNLER. HİÇBİR GEREĞİ OLMAYAN BÖYLE BİR DEĞİŞİKLİĞE HAYIR DESİNLER..

Kaldı ki;

Evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medenî nikâh esası; İnkilap Kanunları arasında sayılmıştır ve Anayasanın Yasanın 174/4 maddesinde zikredilmiştir.  Bu madde gereğince bu Kanunların Anayasaya aykırı olduğu iddia edilemeyeceğinden, değiştirilmeleri de Anayasanın değiştirilmesi usulüne tabi olmalıdır. O nedenle bu konunun bir torba yasa ile düzenlenmesi mümkün değildir.

Yine, Müftülükler dini makamlardır ve müftülere bu yetkinin verilmesi diğer dinlere mensup vatandaşların da aynı hakkı istemelerine neden olacak bu hakkın verilmemesi ayrımcılık olarak nitelendirilecektir. Diğer din mensuplarına da bu hakkın verilmesi halinde ise evlilik akdindeki hukuk birliği  bozulacaktır.

En sıkıntılı sonuç da, müftülere nikah kıydıranların dindar kişiler, diğerlerinin de dinsiz kişiler olarak algılanması sonucudur ki bu da zaten kutuplaşma halinde olan toplumun daha da ayrışması sonucunu doğuracaktır.

Tüm bu nedenlerle  evlilik akdinde hukuk birliğinin devam ettirilmesini ve tasarının derhal geri çekilmesini Türk Hukukçu Kadınlar Derneği olarak talep ediyoruz.

TÜRK HUKUKÇU KADINLAR DERNEĞİ