• Son Güncelleme : 13.06.2017 12:10
  • Haber Giriş : 09.06.2017 08:59
  • Etkinlik : 08.06.2017

Parola Hukuk, İşareti Demokrasi

Haksızlıklara tepki için İstanbul Adalet Sarayı’nda başlatılan Adalet Nöbeti'ne katılan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, “Bu ülkenin avukatları devlete hukuk, adliyeye adalet gelene kadar mücadelelerini vereceklerdir.  Bütün nöbetlerimizin o arada buradaki nöbetlerin de ‘parolası hukuk, işareti demokrasi’ olacaktır” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin 7,5 aydır tutuklu bulunan avukatları Akın Atalay, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör nezdinde haksızlığa uğrayan herkes için hukuk ve adalet talebi ile adliyede başlatılan Adalet Nöbeti tutuluyor. Bu hafta 10. kez tutulan nöbete İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu da katıldı. Durakoğlu,  8 Haziran 2017 Perşembe günü adliye içindeki 1 saatlik nöbetin ardından bina önünde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Durakoğlu, yaşanılan tutukluluğun, hukukun evrensel değerleriyle izah edilebilecek bir ölçüt taşımadığını kaydederek, “Bu tutukluluklar, bir tedbir olmayı çok aşan ve artık infaza dönüşen bir cezayı ifade ediyor. Kim olduklarını bildiğimiz, isnatlarla asla bütünleştirmeyeceğimiz meslektaşlarımıza uygulanan bu tutukluluklar, yasaların aradığı ölçüyü çoktan aşan bir nitelik taşıyor. 7.5 ay önce 'talihsiz bir şekilde' soruşturmayı yürüten sanık savcının talebiyle gerçekleşen tutuklamalar, artık otomatik bir incelemeye dönüştü” dedi.

Durakoğlu, tutukluluğun devamı kararının 'toplanacak delillerin şüpheyi güçlendirme olasılığı gibi trajikomik gerekçelere' yaslandırıldığını belirterek, Şunları söyledi: “Meslektaşlarımız, olasılıklara, varsayımlara dayalı olan ve ama asla hukuka uygun olmayan, hayal ürünü buluntularla cezaevinde tutuluyorlar. O arada, avukat oldukları da gözetilmeden, avukatlık yasasının aradığı koşullar da göz ardı edilerek veriliyor bu kararlar”.

Meslektaşlarının ne terör ne de terör örgütleriyle ilgilerinin kurulabileceğine asla inanmadıklarını söyleyen Durakoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yargının bütün unsurlarının tarih karşısında sınav verdiği bir zaman dilimindeyiz. Yaşadıklarımızdan geleceğe onurlu bir iz bırakabilmek, yargı bağımsızlığı uğrunda verilecek mücadeleler ile anlam kazanacaktır. Bu ülkenin avukatları devlete hukuk, adliyeye adalet gelene kadar mücadelelerini vereceklerdir. Bütün nöbetlerimizin, o arada buradaki nöbetlerin de ‘parolası hukuk, işareti demokrasi’ olacaktır”.