• Son Güncelleme : 18.05.2017 15:45
  • Haber Giriş : 22.05.2017 08:04
  • Etkinlik : 19.05.2017

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Basın Açıklaması

Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadeleyi başlatmak için maiyeti ile birlikte Samsun’a ayak basışından bu yana 98 yıl geçti. 30 Ekim 1918’ de imzalanan Mondros Mütarekesi savaşın galiplerine Osmanlı ülkesinde güvenlikleri için gerekli gördükleri her yeri işgal olanağı sağlıyordu.

Yıldırım Orduları Grup Komutanı Mustafa Kemal Paşa, Mütareke hükümlerine göre Osmanlı Ordusu’nun dağıtılarak, askerin terhisine karar verilmesi üzerine 10 Kasım 1918’ de Adana’dan İstanbul’a hareket eder. 13 Kasım 1918’de tren Haydarpaşa’ ya ulaştığında Mustafa Kemal acı bir sürprizle karşılaşacaktır:   1915’te Çanakkale’de geçit verilmeyip yüz geri edilen müttefik donanması Mondros Ateşkes’i gereğince ellerini kollarını sallayarak Marmara’dan İstanbul’a girmektedir.

İçlerinde Yunan zırhlısı Averof’un da bulunduğu 55 parçalık düşman donanmasının Boğaz’a yerleşip demirlemesi 3-4 saat sürer. İstanbul halkı acı ve utanç içinde başkentlerinin işgalini seyrederken azınlıklar çılgınca alkışlamakta, işgalcilerin bayraklarını yüzyıllarca yan yana barış için de yaşadıkları Türk komşularının gözlerine sokarcasına sallamaktadırlar! İşyerlerini, evlerini, semtlerini bu mutlu günün şerefine süslemekte, 29 Mayıs 1453’ün intikamının alınması şerefine zafer alayları düzenlemektedirler!

Mustafa Kemal Paşa acıyla izlediği bu gösterişli demir atma töreninden sonra karşıya geçerken Yaveri Cevat Abbas’a gemileri göstererek şöyle diyecektir: Geldikleri gibi gidecekler!

13 Kasım 1918 – 16 Mayıs 1919 arasında geçen 6 aylık süre Mustafa Kemal’e İstanbul merkezli, İstanbul’a bağlı bir kurtuluşun mümkün olmadığını gösterecektir. Mustafa Kemal’in Mütareke Hükümetleri, Harbiye Nezareti, Erkan-ı Harbiye ve Saray’la yaptığı görüşmeler İstanbul'da günü kurtarma, işgalcileri kızdırmama dışında bir düşüncenin olmadığını ortaya çıkarmıştır.

İstanbul’da hükümette görev almaktan tutun da gazete çıkarmaya, makaleler yazmaya, bu yolla kamuoyu duyarlılığı yaratmaya kadar bir yığın çaba sonucu işgalcilerin gölgesinde bir direniş örgütlemenin mümkün olamayacağı anlaşılmıştır.

Tek çare Anadolu’nun bağrına, Mustafa Kemal’in deyimiyle milletin sinesine dönüp, özverisine, savaşçılığına, yetenekli komutanlar yönettiğinde mucizeler yarattığına defalarca  tanık olduğu Mehmetlerin önüne düşmektir!

İşgal altındaki başkentin karamsarlık, teslimiyet yayan havasından uzaklaşıp, Türk halkının yazacağı bağımsızlık destanının yaşanacağı Anadolu’ya yöneliş kararıyla 16 Mayıs’ta İstanbul’dan başlayan yolculuğun ilk adımı 19 Mayıs 1919'da Samsun’a çıkarak atılacaktır.

Ordusunu, silahını, erzakını, temsilcilerini, önderlerini, milletin el ele, omuz omuza yarattığı bir mucizenin işaret fişeğidir 19 Mayıs. Ambarındaki zahiresini, ayağındaki çarığı, sırtındaki giyimini, ahırındaki koşumunu, gelinlerin boynundaki takıları, genç kızların sandığındaki çeyizlerini, Mehmetlerin soylu kanını analarının ak sütü gibi helal ettikleri bir kutsal kavganın sonunda kazanılacak İstiklal’in başlangıcıdır 19 Mayıs!

İstanbul Barosu, ülke bütünlüğünün, Cumhuriyet değerlerinin yeniden tartışılır hale geldiği günümüzde, Müdafaa-i  Hukuk  temelinde, bağımsız, özgür yaşama uğruna canlarını veren kahramanların emanetinin savunulmasında üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle  mücadeleyi sürdüreceğini kamuoyuna saygıyla duyurur.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI